Новата година току-що започна, но космосът вече е готов да

...
Новата година току-що започна, но космосът вече е готов да
Коментари Харесай

Комета ще направи първата и единствената поява в документираната история

Новата година преди малко стартира, само че космосът към този момент е подготвен да направи история през 2023 година Комета, открита преди по-малко от година, е пропътувала милиарди километри от хипотетичния си генезис в края на нашата слънчева система и ще бъде забележима единствено след няколко седмици по време на това, което евентуално ще бъде единственото й записано появяване.

Кометата C/2022 E3 (ZTF) беше забелязана за първи път през март 2022 година, когато си проправи път през орбитата на Юпитер. Според НАСА това е комета с дълъг интервал, за която се счита, че идва от облака на Оорт, най-отдалечения район на слънчевата система, който е „ като огромен, дебелостенен балон, изработен от ледени части галактически парчета “ и който може да стане даже още по-голям.

Смята се, че вътрешният борд на този район е сред 2000 и 5000 астрономически единици (AU) от слънцето – сред 186 милиарда и 465 милиарда благи. Това значи, че C/2022 E3 (ZTF) е направила рядко пътешестване, което се случва един път в живота, с цел да бъде покрай Земята.

„ Повечето известни дългопериодични комети са били виждани единствено един път в записаната история, тъй като техните орбитални интервали са толкоз дълги “, споделят от НАСА. „ Безброй повече незнайни комети с дълъг интервал в никакъв случай не са били виждани от човешките очи. Някои имат толкоз дълги орбити, че последния път, когато са минали през вътрешната слънчева система, нашият тип към момента не е съществувал. “

Сега, неотдавна откритата комета E3, която беше забелязана с ярка зеленикава и „ къса необятна “ прахова опашка, е настроена да се приближи най-близо до слънцето на 12 януари. Тя ще направи най-близкото си доближаване до Земята на 2 февруари. Астрофотографът Дан Бартлет съумя да снима изображение на кометата през декември от задния си двор в Калифорния. Той съумя да види „ комплицирана конструкция “ в плазмената опашка на кометата.

Ако всичко върви добре и кометата продължи със сегашната си наклонност в яркостта, НАСА споделя, че тя ще бъде елементарно забележима благодарение на бинокъл. Възможно е също по този начин да се вижда с невъоръжено око надалеч от градските светлини. Хората в северното полукълбо ще могат да видят кометата заран през януари, до момента в който тези в южното полукълбо ще могат да я видят при започване на февруари, сподели НАСА.

„ Не се чака тази комета да бъде чак спектакълът, какъвто беше кометата NEOWISE през 2020 година “, добави организацията. „ Но към момента е страхотна опция да осъществите персонална връзка с мразовит клиент от далечната външна слънчева система. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР