Новата година докара нови проблеми на президента на Украйна. От

...
Новата година докара нови проблеми на президента на Украйна. От
Коментари Харесай

“Малко остана”. Зеленски си спечели нови врагове

Новата година докара нови проблеми на президента на Украйна. От една страна, Републиканската партия на Съединени американски щати изисква да се стартира одит на финансирането на Киев, въпреки това, за локалните елити става все по-трудно да скрият недоволството си от централната власт.

Счетоводител вместо другар

След като получиха надзор над Камарата на представителите, републиканците незабавно започнаха да търсят корупционни схеми във финансирането на Украйна. Според американските медии Кевин Маккарти е определен за ръководител при изискване, че деликатно следи за това. Самият политик обществено даде обещание да спре практиката на „ празните чекове “ – когато се разпределят десетки милиарди без никаква отчетност.

Според бюджета на Съединени американски щати за 2023 година Украйна ще получи към 9 милиарда $ за потребностите на ВСУ. Още 13 милиарда за поддръжка на стопанската система. Колкото повече оръжия и пари се изпращат в Киев, толкоз по-внимателно американците ще наблюдават по какъв начин се разпореждат с тази помощ. Олег Соскин, някогашен консултант на някогашния украински президент Леонид Кучма, предизвести, че в случай че Конгресът на Съединени американски щати осъди Зеленски за заграбване, политическата му кариера ще завърши.

Според западните правозащитни организации обстановката с корупцията в Украйна се е подобрила от 2014 година насам. По-специално се появиха специфични институции за битка с нея. Въпреки това, да вземем за пример, “Трансперънси Интернешънъл ” счита, че обстановката не може да се назова постоянна. А “Фрийдъм Хаус ” отбелязва, че казусът остава изострен, тъй като екипът на Зеленски няма политическа воля да продължи дейните антикорупционни дейности. Дори сериозният напън от Запада не оказва помощ.

През 2022 година Съединени американски щати отпуснаха 21 милиона $ на Украйна за стратегии, свързани с правораздаването. От Пентагона обявиха, че не виждат безапелационни доказателства за препродажба от украинци на трансферираните им оръжия. Въпреки това Вашингтон признава, че надзорът е изправен пред компликации като дефицит на личен състав и неспазване на ограниченията за сигурност във военната зона. Републиканците желаят да усилят разноските за наблюдаване, а някои оферират да се понижи помощта за Украйна.

Торба със змии

Но през 2023 година Зеленски ще има проблеми освен с американците. Турското издание „ Дик “ предвижда на украинския водач война с олигарсите. От края на февруари предходната година страната навлезе в интервал на политическа неустановеност, написа вестникът, а президентът към момента има прекомерно малко опит в битката за власт. Това мнение се основава на първо място на обстоятелството, че огромният бизнес към този момент е изгубил милиарди долари заради военните дейности и в този момент ще бъде разтърсен от Зеленски, който се нуждае от средства, с цел да изплати задълженията към Запада.

Според „ Форбс “ през 2022 година загубата на 20-те най-богати украинци възлиза на 20 милиарда $. Лидер в класацията продължава да е Ринат Ахметов, чието положение е намаляло от 13,7 на 4,4 милиарда. Следват Максим Литвин и Алексей Шевченко (по 2,3 милиарда), по-късно Виктор Пинчук (2,2 милиарда). Бившият президент на Украйна Петро Порошенко изпадна от редиците на милиардерите: положението му е намаляло повече от два пъти и в този момент се прави оценка на 730 милиона $.

Ахметов, който пострада най-вече, е апетитен за конкурент на Зеленски от 2021 година, когато президентът заподозря олигарха, че е забъркан в подготовката на държавен прелом. Обвиненията бяха забравени, наред с други неща, заради експлоадирането на военните дейности. В същото време предприемачът загуби главните си предприятия в Мариупол.

В изявление за „ Вашингтон Пост “ Ахметов сподели, че е бил третиран незаслужено вкъщи. По-специално, той счита закона за битка с олигарсите за неверен, защото няма нищо сходно нито в Съединени американски щати, нито в Европейски Съюз. Той назовава себе си „ най-големият частен вложител, шеф и поданик “.

Друг евентуален конкурент на Зеленски е Петро Порошенко. Подобно на Ахметов, той е изгубил доста и попада под закона за олигарсите. Но също така той не крие политически упоритости. През миналата година лоялните му блогъри интензивно подлагат на критика президента на Украйна. Причините са разнообразни: не са били готови за военни дейности, забавят доставките на оръжие, нарушават свободата на словото и други сходни. Някои даже допускат, че съветските управляващи умишлено оказват помощ на Зеленски да остане отпред на страната.

Между другото, в края на октомври 2022 година украинските антикорупционни органи оповестиха за съмнения против 15 лица, забъркани във формулата „ Ротердам плюс “, съгласно която Киев купува всички въглища (включително добитите в републиката) с европейска надценка. Ахметов и Порошенко се смятат за крайните бенефициенти на корупционната скица, макар че към момента не са им повдигнати публични обвинявания.

Демокрация наопаки

Според специалистите 2023 година ще бъде съществено тестване за вътрешната политика на Зеленски. „ Процесите, които протичат в Украйна, не са типични за страна с демократична система. Всъщност екипът на президента преустройва страната по свое предпочитание. Промените се оказаха съществено предизвикателство за доста предприемачи и политици, а те могат да съпротивляват “, споделя Денис Денисов специалист във Финансовия университет към държавното управление на Русия..

През 2022 година, напомня той, бяха национализирани доста огромни предприятия. Сред тях са „ Укрнафта “ „ Укртатнафта “, благосъстоятелност на олигарха Игор Коломойски, „ Мотор Сич “ на Вячеслав Богуслаев, задържан преди този момент за хипотетично съдействие с Русия, „ Запорожтрансформатор “ на Константин Григоришин и холдингът „ АвтоКраз “ на Константин Жеваго. В листата с властнически практики Денисов включва и нормализиране на практиката за налагане на наказания против съграждани благодарение на решения на Съвета за национална сигурност и защита - т.е., заобикаляйки съд, държавно управление и парламент.

Освен това Киев анулира обществените търгове за държавни покупки, с цел да раздаде най-атрактивните контракти на лоялни бизнесмени. Успоредно с това Върховната Рада получи правото да управлява наличието на украинските медии и да ги затваря без правосъдно решение. Също по този начин Народното събрание към този момент може да образува „ лист на лицата “, които съставляват опасност за националното медийно пространство на Украйна, информацията за които не може да бъде разкрита.

Политологът Александър Дудчак счита, че Зеленски е решил да концентрира властта в ръцете си, тъй като не е сигурен за бъдещето. " Може би той съжалява, че се е забъркал във всичко това, само че не може просто по този начин да си тръгне. Идеалният вид за него би бил да се откри съветски надзор над цялата територия на Украйна. Тогава той ще стане президент в заточение, без отговорности, само че с почести. А сега е на позиция, от която настойниците му могат да се освободят всеки миг и никой няма да усети разликата “, изяснява специалистът.

Причина за „ уволняване “ може да стане всичко, в това число разкритите обстоятелства за заграбване на средства, отпуснати на Украйна. Зеленски желае да се застрахова против непредвидени промени, тъй че се надява да укрепи позицията си, като подчини олигарсите. В бъдеще ще разберем дали ще се съгласят на ролята на поддръжници или ще предложат на западните настойници опция на настоящия президент.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР