Новата геополитическа ситуация принуди Германия да промени енергийните си приоритети.

...
Новата геополитическа ситуация принуди Германия да промени енергийните си приоритети.
Коментари Харесай

Германия променя курса в енергетиката

Новата геополитическа обстановка принуди Германия да промени енергийните си цели. За да предотврати бъдещи шокове в доставките и да понижи зависимостта от Русия, държавното управление възнамерява да сътвори стратегически ресурси от въглища и газ.

„ Атаката на Русия против Украйна сподели, че Германия би трябвало да стане колкото е допустимо по-независима от вноса на изкопаеми горива и да форсира разширението на възобновимите енергийни източници. Настоящата рецесия може да накара Германия бързо да направи нужното. Това включва спомагателното създаване на LNG терминали, тъй че да можем да управляваме доставките на сила на нашата лична територия и да подсигуряваме суверенитет “, споделя за бъдещите проекти немският заместник-канцлер и министър на стопанската система Роберт Хабек, представен от Clean Energy Wire (CLEW) – световна журналистическа мрежа за енергиен преход.

Паралелно с това най-голямата европейска стопанска система ще форсира разширението на добива на сила от възобновимите енергийни източници (ВЕИ), с цел да не е толкоз подвластна от вноса на изкопаеми горива, и да диверсифицира доставките като построи терминали за полутечен природен газ (LNG). Те към този момент са контрактувани със Съединени американски щати и Катар. „ Предстои да вземем спомагателни ограничения за идната зима, в това число обезпечаване на запас от газ, проведен по подобен метод, че притежателите да са задължени да запълнят хранилищата преди началото на зимата “, добавя министър Роберт Хабек пред публицисти от Clean Energy Wire.

Германското държавно управление приготвя проектозакон за наложителен ресурс в газовите складове в страната. Според новия норматив те би трябвало да са запълнени с 65% от потенциала си – до началото на август, и  на 90% - до 1 декември всяка година. Досега фирмите, които ги стопанисваха, решаваха по кое време и с какъв брой да пълнят резервоарите, а ниските ресурси доведоха до повишаването на газа в Европа през последните месеци.

Пълненето на складове ще продължи да бъде отговорност на енергийните компании, само че Министерството на стопанската система и климата ще разгласи търгове за така наречен дълготрайни варианти, при които на търговците на газ ще бъдат предоставяни финансови тласъци, с цел да държат запасите на склад вместо да ги пускат на пазара. Правителството също по този начин възнамерява да разшири така наречен солидарни контракти - до момента такива има с Полша, Италия и Франция, за доставки, които биха предотвратили възможен недостиг. Планирани са общо девет контракта за взаимност в сходство с  регламента на Европейски Съюз, които ще подсигуряват сигурността на доставките на газ. Двустранните съглашения ще включват специфични разпореждания за „ предпазени клиенти “ - семейства, лечебни заведения и топлофикации. Проблемът е, че запасите на газ в множеството прилежащи на Германия страни също са минимални, показват специалисти в бюлетина за енергийна политика Tagesspiegel Background.

„ Щом стане подготвен, законът ще бъде показан неотложно, тъй че покупките на газ да стартират през лятото ”, прибавя Хабек пред публицистите от Clean Energy Wire. Той добавя, че Министерството  на стопанската система и климата възнамерява стратегически запас от въглища. Германия към този момент разполага със стратегически петролни ресурси за общо 90 дни, само че липсват съпоставими хранителни запаси от въглища и газ. По тази причина екипът на канцлера Олаф Шолц създава проект за основаване на запас от въглища, който да подсигурява работата на въглищните централи най-малко 30 дни през зимата. Дискусията за това къде ще се съхранява суровината и вероятните снабдители продължава, съгласно списание Spiegel.

Русия е главният снабдител за Германия на природен газ – към 55% от вноса, на каменни въглища  - 45%, и на нефт – 35 на 100 от вноса, напомнят създателите от Clean Energy Wire. Затова другият приоритет на държавното управление е ускорено разширение на потреблението на възобновими енергийни източници, с цел да стане Германия самостоятелна от вноса на изкопаеми горива. Февруари 2022 година е рекорден за добива на сила от ВЕИ, когато са създадени 21 милиарда кВч, по данни на  Центъра за проучване на слънчевата сила и водорода Баден-Вюртемберг ( ZSW ) и Германската асоциация на енергийните и водните промишлености ( BDEW ), огласени през днешния ден.

По тематиката работи Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР