Новата финансова рамка, от която ще може да се възползва

...
Новата финансова рамка, от която ще може да се възползва
Коментари Харесай

Хуберт Котони: Българската банка за развитие е лидер в инвестирането в социални програми

Новата финансова рамка, от която ще може да се възползва Европейският капиталов фонд (ЕИФ) за вложения на рисков капитал в дребни и междинни предприятия, е доста по-амбициозна от предшественика си - Плана " Юнкер ", уточни заместник-директорът на ЕИФ с сектор " Мандатно ръководство " Хуберт Котони по време на Годишната среща на акционерите на Европейския капиталов фонд, чийто хазаин беше Българската банка за развиване (ББР).

В рамките на Плана " Юнкер " ЕИФ подписа съглашения за финансиране с банките-посредници (каквато е и ББР) за финансиране на планове на обща стойност съвсем 20 милиарда евро. Бeшe зaлoжeнo тe дa дoвeдaт дo oбщo пoĸaчвaнe нa финaнcиpaнeтo зa мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия нa 155 млpд. eвpo. Причината е, че финансови институции като ББР в целия Европейски съюз обезпечават съфинансирането на предприемаческите планове, належащо за тяхното пускане.

И до момента в който общият размер на Плана " Юнкер ", ориентиран към спасяването на стопанската система на Европейския съюз от последствията от Голямата криза, възлизаше на 410 милиарда евро, неговият правоприемник - InvestEU ще е с съвсем 50% по-мащабен, като неговият бюджет към този момент е 650 милиарда евро. През интервала 2021-2027 година той ще сплоти Европейския фонд за стратегически вложения и 13-те финансови инструмента, с които разполага Европейския съюз.

Но ръководството на огромните капиталови средства през идващия програмен интервал няма да е лесна задача. " Трябва да се фокусираме повече върху тематично систематизиране - това ще бъде новото предизвикателство ", сподели Котони. " Ще би трябвало да разделим плановете на браншове. За разлика да вземем за пример от Плана " Юнкер ", който беше по-скоро мярка за излизане от рецесията, в този момент ще можем да сме готови в разнообразни тематики и посоки. "

От друга страна, ЕИФ ще би трябвало да създаде система за кооперация, при която националните банки за развиване могат да сътрудничат непосредствено с Европейската комисия. Това е друга оригиналност по отношение на Плана " Юнкер ". " Смятам, че това са две в действителност значими промени, с които ще влезем в новата финансова рамка ", сподели Котони.

Друго предизвикателство ще е методът, по който средствата ще бъдат дистрибутирани от националните банки за развиване, счита топ-финансистът, който въпреки всичко загатна, че InvestEU ще докара до улеснение на финансирането в Европейския съюз. А моделът на финансиране е от голяма важност, тъй като новата стратегия е по-амбициозна от предшественика си и има за цел въвличането на още по-голям размер вложения въобще в границите на Европейски Съюз.

Според Котони Планът " Юнкер " към този момент е пожънал триумф с начинания като обезпечаването на финансиране за микропредприятията и междинните по мярка компании, по тази причина тези механизми ще бъдат непокътнати и в InvestEU. Прогнозата е, че пилотните стратегии, които бяха осъществени под в този момент настоящия проект за финансиране в областта на обществените действия, също ще бъдат разширени.

Котони уточни още, че България, в лицето на ББР, е измежду водачите на европейско ниво във финансирането на обществени действия. " Много от националните банки за развиване в цяла Европа не са толкоз добре настроени да извърнат внимание и да работят със обществени принадлежности от програмата ", сподели той. " Затова ние оценяваме високо интензивността на ББР и достиженията им в планове със обществено влияние и финансирането им. А в този момент с това ново съглашение считам, че ще можем дружно да създадем още доста за България. "

Хуберт Котони е заместник-директор на Европейския капиталов фонд. Той дава отговор за основаването и ръководството на мандатите, предоставени от Европейска инвестиционна банка, в това число за Европейския проект за стратегически вложения (Плана " Юнкер " ), Програмите COSME, InnovFin, EaSI, ERASMUS и други Член е на Съвета на шефовете на няколко фонда като GGF (The Green for Growth Fund) и EFSE (The European Fund for Southeast Europe). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР