Новата европейска финансова рамка InvestEU, която трябва да влезе в

...
Новата европейска финансова рамка InvestEU, която трябва да влезе в
Коментари Харесай

Марк Бартоли: Новата финансова рамка InvestEU ще наследи и надгради Плана Юнкер

Новата европейска финансова рамка InvestEU, която би трябвало да влезе в действие от началото на идващия програмен интервал 2021 - 2027 година, ще наследи и ще надгради Плана " Юнкер ". Една стъпка напред за него ще бъде да разреши на повече браншове, като енергетика и дигилитизация, да се възползват от опциите за финансиране.

На това мнение е изпълнителният шеф с сектор " Европейски Съюз и институционални връзки " в малтийската Bank of Valletta Марк Бартоли. По време на Годишната среща на акционерите на Европейския капиталов фонд (ЕИФ) проведена през тази година от Българската банка за развиване (ББР) в София той разяснява позитивите на InvestEU.

" Мисля, че новият капиталов проект InvestEU има капацитет да доближи и до нови браншове като енергетика, цифровизация и други, той ще надгради постигнатото от Европейския фонд за стратегически вложения (Плана " Юнкер " ) ", споделя Бартоли.

Все отново той добавя, че ще има браншове, за които ще е мъчно да отговорят на изискванията за иновативност, с цел да получат средства по новата финансова скица.

" Надявам се да изградим едно добре уравновесено портфолио със здравословно съответствие сред новаторско влияние и обичайната стопанска система. ".
 Хуберт Котони: Българската банка за развиване е водач в вложението в обществени стратегии
Хуберт Котони: Българската банка за развиване е водач в вложението в обществени стратегии

InvestEU ще е още по-мащабен от предшественика си - проекта " Юнкер ", уточни специалистът

По неговите думи търсенето на финансиране по сегашния проект от страна на дребните и междинните компании е доста интензивно и това е добра причина за развиването на InvestEU.

" Ако разгледаме по какъв начин се разви пазарът през годините, защото аз пристигам от Малтийската " Bank of Valetta ", която е много огромна банка на пазара, в действителност до момента съществуващият проект беше сносно общопризнат от дребния и междинния бизнес. Сега би трябвало да надградим опциите на пазара, а търсенето е огромно. Така че упованията по отношение на InvestEu са също огромни ", счита той.

Според Марк Бартоли това, което може да се окаже предизвикателство пред новата финансова рамка е чувството за по-значителна интервенция от страна на обществения бранш, което от своя страна би могло да отдалечи някои от комерсиалните банки.

" Понякога имам чувството за по-чувствителна интервенция от страна на обществения бранш, която е ориентирана и към персоналния интерес, а това може да докара до обстановка, в която прекалено много критерии на обществения бранш стартират да се осъществяват в програмата. Това от своя страна би могло да отблъсне избрани търговски банки ", предизвестява той.

" Мисля, че е нужен добър баланс и е значимо по какъв начин се оправяме с отговорностите на сходна капиталова стратегия като InvestEu, изключително с възходящия интерес и търсене в частния бранш, както от страна на финансови институции, по този начин и от дребни и междинни бизнеси ", заключва специалистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР