Новата EV платформа на Volkswagen ще предлага до 1700 к.с.

...
Новата EV платформа на Volkswagen ще предлага до 1700 к.с.
Коментари Харесай

От 2026-а електричките на Фолксваген ще „пипат“ 1 700 конски сили

Новата EV платформа на Volkswagen ще предлага до 1700 к.с. от 2026 година Замяната на платформата MEB ще се появи две години по-рано от предстоящото.

Платформата на идващото потомство електрически автомобили на Volkswagen ще се появи две години по-рано от предстоящото и ще създава 600 конски сили повече от плануваното.

След изявление с основния изпълнителен шеф на Volkswagen Group Оливер Блуме, Autocar научи, че платформата Scalable Systems Platform (SSP) на автомобилния производител, която преди този момент беше отсрочена за 2028 или 2029 година, ще дойде по график през 2026 година и ще предлага до 1700 к.с., спрямо първичната оценка от 1100 к.с.

Архитектурата за електрически автомобили беше оповестена за първи път през 2021 година и се очакваше да има старт през 2026 година, който щеше да стартира с плана Artemis на Audi. Благодарение на проблеми в софтуерното поделение Cariad на VW, които забавиха стартирането на коли от няколко марки на концерна, в това число Audi, Porsche и Bentley, планът по-късно беше отсрочен най-рано за 2028 година

Сега наподобява, че VW е постигнал незабравим прогрес за малко време и има МНОГО какво да чакаме. 

Архитектурата SSP ще бъде споделена за към 40 милиона автомобила, което ще усили икономиите от мащаба и затова ще понижи самостоятелните разноски.

Всъщност Блуме има вяра, че „ множеството “ електрически автомобили на тази платформа ще реализиран паритет на облагата с колите с вътрешно горене, тъй че доста от идващото потомство електрически автомобили на VW ще бъдат на налични цени, като ID. 1.

Понастоящем единствено „ някои “ от актуалните електрически коли на VW, основани на MEB, носят облага, сходна на тази на колите с ДВГ. Нещо повече, новите електрически автомобили може да се окажат даже по-печеливши от колите с ДВГ.

„ Архитектурите покриват до 75 % от всички разноски за материали за BEV, спрямо до 10 % за ICE “, споделя Блуме. „ Следователно архитектурите са основен фактор за рентабилността в бъдеще. “

Хубаво, само че желаеме да знаем какъв брой по-добри ще бъдат колите, а на този фронт има доста позитивни вести.

Блуме споделя, че приблизително колите SSP ще оферират време за зареждане от единствено 12 минути, спрямо 35 минути за сегашните модели MEB. Освен това софтуерът и електронният състав на автомобила ще бъдат подготвени за ниво на самостоятелност 4.

Отделните марки ще се занимават с изработването на избрани детайли на SSP според от размера и разноските на съответните съществени сегменти.

Volkswagen ще управлява създаването на архитектурни съставни елементи за субкомпактни и градски коли. Тези елементи ще се употребяват от Cupra, Skoda и Audi. Audi ще създава елементи за компактни и приблизително огромни коли, които ще се употребяват от Volkswagen, Porsche и Skoda. Разработването на съставни елементи за огромни коли ще се управлява от Porsche, като тези елементи ще се употребяват от Porsche, Audi, Bentley и Lamborghini.

14 разнообразни модела ще споделят съставените елементи на SSP за огромни коли, което се чака да се изрази в към 1,4 милиона автомобила до 2038 година, добавяйки към 163 милиарда $ доходи от продажби. Забележително е, че Блуме чака „ извънредно атрактивни маржове на облага “ от над 20% с помощта на тези по-големи икономии от мащаба.

Това е маржът, към който Porsche неотдавна стартира да се стреми. Как може да реализира това? Ами, Блуме твърди, че VW може да понижи финансовите и развойните си разноски с до 30% спрямо днешната платформа MEB.

Предположението, че цялата гама електрически коли на VW Group може да бъде толкоз печеливша, колкото и нишов производител на първокласни коли като Porsche, допуска, че Volkswagen е направил голям пробив в софтуера, технологиите и производството.

Както казахме, тази SSP архитектура ще се появи едвам през 2026 година, само че в това време Volkswagen би трябвало да направи по-малки усъвършенствания, които ще стартират през идната година.

Германското издание The Pioneer (чрез Ройтерс) оповестява, че по-късно тази година Volkswagen ще употребява за първи път чипове от силициев карбид в електрически коли, въпреки и евентуално единствено в премиум коли. Очаква се по-късно тази година да се появи нов модел с тези чипове, който ще предлага няколко преимущества под повърхността.

Но същинското междинно ходило към платформата SSP е архитектурата Premium Performance Electric, която ще дебютира при Porsche Macan EV и механически обвързвания му брат Audi Q6 e-tron през 2024 година

Еволюиралата платформа MEB+ се появява година по-късно, като редуцира времето за зареждане от 10 до 80% до приблизително 21 минути, което е понижение с 14 минути. И двете платформи PPE и MEB+ ще оферират ниво на самостоятелност 2 и 2+, PPE може да предлага и ниво 3.

В резюме, наподобява, че Volkswagen Group е съумяла да заобиколи забавянията на софтуера на Cariad и по този метод е намерила способи да спести пари и да извлече повече успеваемост.

Единственият въпрос е следният: Кой автомобил първи ще се възползва от целия капацитет на архитектурата SSP? Porsche е евентуален претендент, откакто по-рано разгласи създаването на нов SUV ореол, който ще се намира над Cayenne и съгласно известията ще съчетава характерности на седан и кросоувър, до момента в който Bentley е готово за четирицифрена мощ от първия си напълно електромобил.

Очаква се SUV с вътрешно име K1 на Porsche да бъде показан единствено като идея през 2026 година, до момента в който Bentley евентуално ще разкрие първия си сериен електрически автомобил през 2025 година и ще го пусне в продажба през идната година. Да се надяваме единствено, че всеки от новите SSP коли – огромен или дребен, наличен или несъразмерен – ще се усеща отчетливо друг от версиите на своите братя и сестри от марката.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР