Новата дигитална библиотека на НБ Иван Вазов“ – Пловдив предлага

...
Новата дигитална библиотека на НБ Иван Вазов“ – Пловдив предлага
Коментари Харесай

Нова дигитална библиотека в Пловдив

Новата цифрова библиотека на НБ „ Иван Вазов “ – Пловдив предлага периодика, книги, графични издания, карти, ръкописи, архиви, аудио-визуални документи.

Участието на библиотеката в плана КЛаДА-БГ (Национална интердисциплинарна изследователска е-инфраструктура за запаси и технологии за българското езиково и културно завещание, интегрирана в границите на европейските инфраструктури CLARIN и DARIAH)  https://clada-bg.eu/bg/  даде опция за съдействие с сътрудници с софтуерна експертиза – Институт по математика и информатика, ИМИ, и Институт по осведомителни и информационни технологии, ИИКТ към Българската академия на науките за създаване на профилирана уеб-базирана софтуерна среда за основаване на Дигитална библиотека на НБИВ. (https://digital.libplovdiv.com/bg).

За нейна основа беше употребен модифициран от ИМИ профилиран програмен продукт. Основни цели са досегаемост за допустимо най-широк кръг консуматори, елементарен за потребление интерфейс, експедитивност, комфортен инструментариум за ревизиране на цифровизираните обекти, адаптивна визуализация за разнообразни устройства, двуезичен интерфейс.

Една от най-важните характерности е опцията за пълнотекстово търсене (OCR) в наличието на цифровизираните обекти. В помощ на потребителите е и взаимно създадения с ИИКТ речник, подпомагащ търсенето в текстовите корпуси с правопис, употребен преди правописната промяна от 1945 година

Пловдивската национална библиотека работи и по дигитализиране на заглавия периодически издания от актуалния интервал, наклонност, която ще продължи и в бъдеще.

Към момента онлайн сбирките оферират:

Периодика: 222 заглавия, 190 от които пловдивска периодика от 1878–1945 година; следва прибавяне на подготвени 93 локални заглавия от интервала.

Книги: 195

Фотографии: 162

Графични издания (проекти на монументално-декоративна живопис, листова графика, истински картини): 137

Карти : 18

Ръкописи: 16

Архиви: 3

Аудиовизуални документи: 2
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР