Новата дефиниция на килограма в Международната система единици влиза в

...
Новата дефиниция на килограма в Международната система единици влиза в
Коментари Харесай

От днес дефиницията на килограма е друга

Новата формулировка на кг в Международната система единици влиза в действие от през днешния ден - Световния ден на метрологията, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Решението взе Генералната конференция по ограниченията и теглилките през ноември предходната година. Променят се също дефинициите на келвина - единицата за температура, ампера - за електрически ток, и на мола - за количество вещество, тъй че да се основават на физически константи.

Останалите единици в Международната система СИ - кандела - за мощ на светлината, секунда - за време и метъра, към този момент се основават на константи.

Най-голям интерес провокира проверката на кг, мярката за маса. Досега - от 1889 година, за негов пример служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж. Сега този пример ще бъде сменен от формулировка, основаваща се на научна формула от квантовата физика. Килограмът към този момент ще бъде определян въз основата на пресмятане по константата на Планк, която показва отношението сред силата и честотата на субатомни частици като фотоните.

Новата формулировка осъвременява единицата кг, сходно на метъра, чийто пример също до 1960 година беше железен, само че към този момент се основава на скоростта на светлината. За разлика от металния пример, по константата на Планк не може да се натрупва прахуляк, тя не се трансформира с времето, нито има риск да бъде изпусната на земята.

Новата система ще е по-добра за премерване на изключително дребните и изключително огромните маси.

Келвинът към този момент ще се дефинира въз основата на константата на Болцман.

Амперът ще бъде обвързван с електрическия заряд на един протон, а молът - с константата на Авогардо.

Единиците в Международната система СИ засягат съществени човешки действия, като международната търговия и научните нововъведения. Новите дефиниции няма да доведат до осезаеми промени за множеството хора. Измерването в магазините ще остане същото. Учените обаче ги приветстват като дребна гражданска война в региона на ограниченията и теглилките.

Новите стандарти ще са по-стабилни и ще дават опция за по-точни измервания в разнообразни области - от фармацевтиката до проучванията на климата. /Христина Терзиева, 24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР