Новата банка за развитие (НБР), създадена по инициатива на Китайската

...
Новата банка за развитие (НБР), създадена по инициатива на Китайската
Коментари Харесай

Ще използва ли БРИКС долара, за да плати дълговете си?

Новата банка за развиване (НБР), основана по самодейност на Китайската банка за развиване в съдействие с БРИКС, се зае с задачата да оспори господството на щатския $.

През 2024 година задължението за дедоларизация остава хладнокръвен, а БРИКС, дружно със свързаната с нея банка, интензивно взе участие в планове, които изключват зелените пари.

Осъществяването на тези планове обаче вкарва детайла на дълга, което кара някои да се питат дали банката на БРИКС няма да бъде принудена да се върне към потреблението на щатския $.

През януари 2024 година банката на БРИКС показа тактика за набиране на $3 милиарда в локални валути през идващите пет години. Обикновено банката се концентрира върху подпомагането на нововъзникващите стопански системи, които се нуждаят от финансова помощ, като по този метод насочва средства към страни, съюзени с БРИКС.

През 2023 година НБР се сблъска с дългови провокации, което провокира известия за нуждата да се прибегне до американския $ за разрешаване на казуса.

Обратно, в сходство с продължаващия ангажимент за отбягване на щатския $, банката на БРИКС ползва строги ограничения, с цел да предотврати повтаряне на дълговия сюжет, претърпян през миналата година.

Въпреки това Владимир Казбеков, основен действен шеф на банката, разкри проектите на НБР да пусне в обращение първата си облигация.

Облигациите, наречени “ ” имат за цел да привлекат вложения в локални валути на обща стойност към $28 милиарда.

Също по този начин НБР се отличава с това, че генерира дълготрайни заеми, деноминирани в локалните валути на разрастващите се страни, а не в щатски долари. Този метод, предпазен от евентуални наказания от страна на Съединени американски щати, подхожда на трайната задача на БРИКС за понижаване на зависимостта от щатския $. Следователно е евентуално банката на БРИКС да се въздържа от взаимозависимост от щатския $ през цялата 2024 година за споразумяване на всички неизплатени задължения.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР