Новата антикорупционна агенция ще има разследващи функции и възможности за

...
Новата антикорупционна агенция ще има разследващи функции и възможности за
Коментари Харесай

Хунтата ГЕРБ-ДПС увисна! Новата КПКОНПИ заобикаля патерицата Иван Гешев

Новата антикорупционна организация ще има проверяващи функционалности и благоприятни условия за независимо използване на специфични разследващи средства, с цел да бъде изцяло самостоятелна от прокуратурата на Иван Гешев с нейните чадъри над хунтата ГЕРБ-ДПС и изпълнителната власт.

Това са част от концепциите за преструктурирането на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), за които е реализирано нежно единодушие в ръководещата четворна коалиция, научи Mediapool от няколко източника в Народното събрание и изпълнителната власт.

По този метод бъдещата организация ще може да заобиколи прокуратурата, ръководена от Иван Гешев. В тази връзка ръководещите обмислят даже въвеждането на частното обвиняване, с цел да разрушат прокурорския монопол и върху правосъдната фаза на наказателното произвеждане.

Идеята за въвеждане на частното обвиняване бе защитавана от починалия изтъкнат български правист доцент Кристиан Таков, който говореше за „ приватизация на обвиняването “, само че в напълно друг подтекст. Той го представяше напълно като „ гражданско право “.

В случая обаче циркулират хрумвания да се даде настрана частно право за поддържане на обвинителна теза пред углавен съд, с цел да се обезпечат задачите на репресивна държавна институция. Въвеждането му изисква конституционни промени. Все още не е ясно по какъв начин ръководещите биха пробвали да избегнат измененията в главния закон, където са записани експлицитните пълномощия на прокуратурата.

Ако ръководещите се откажат от частното обвиняване, антикорупционната организация би могла да разчита единствено на Европейската прокуратура, с цел да заобиколи Гешев. Лаура Кьовеши скоро ще разполага с 10 прокурори на терен в България, само че има право да проверява основно злоупотребите с европейски пари.

С обобщаването на всички хрумвания за КПКОНПИ и подреждането им в законопроект се е заел екип в Министерския съвет, съгласуван от началника на премиерския кабинет Лена Бориславова, настояват източниците на Mediapool.

Избистрянето на окончателния вид на законопроекта надали ще завърши скоро. Междувременно сегашният началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров си подаде оставката и ще напусне поста на 1 март.

След тази дата управлението на институцията минава в ръцете на неговия заместител Антон Славчев, който е някогашен кадър на ДАНС, считан за непосредствен до Движение за права и свободи и който бе част от абсурда през 2019 година с преференциалните парцели с огромните тераси, довел до оставката на някогашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев и до „ изчегъртването “ на Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Оставянето на КПКОНПИ в ръцете на Антон Славчев се преглежда като извънредно недопустимо за ръководещите, само че все пак към момента никой не може да се ангажира със период за осъществяване на промяната в КПКОНПИ.

Общата концепция е за цялостно преструктуриране и основаване на две организации. Едната ще има напълно антикорупционни функционалности и напълно нов състав, а другата ще се занимава с лишаване нелегално добитото имущество и ще употребява част от фрагментите на сегашната КПКОНПИ.Вероятно следенето на спора на ползи и подаването на имуществените заявления ще остане в пълномощията на организацията за битка с корупцията.

По неофициална информация на Mediapool главните възражения за провеждането на сходна промяна са пристигнали от „ ИТН “. Водещи фигури в партията на Слави Трифонов са изказали терзания, че може да бъде основано страшилище, което след време да бъде употребявано за реванш против сегашните ръководещи. В последна сметка възраженията са били оттеглени поради натиска на „ Продължаваме промяната “ за основаване на организация с проверяващи функционалности.

Компромисното решение – към този момент – е за колегиално ръководство на новия антикорупционен орган.

Решенията в бъдещата антикорупционна организация най-вероятно ще се вземат от ръководител и директорски ръб, в който да има четирима или петима членове с право на несъгласие върху решения на органа.

Подобна конструкция се възприема като застраховка, че всяка от обединенията в четворната коалиция ще получи право посредством „ своя “ представител в организацията да блокира дейностите ѝ. Подобен метод сигурно ще докара до обвинявания от страна на опозицията, че новата КПКОНПИ се основава, с цел да бори единствено корупцията на предходната власт, само че не и на актуалната.

Ако обаче в управлението на институцията влязат и хора на предходната власт, работата ѝ най-вероятно ще бъде блокирана заради взаимно налагане на несъгласие при взимане на решенията.

Рисковете

Създаването на още един мощен наказателен орган в България сигурно носи големи опасности, за които ръководещата коалиция би трябвало да е наясно.

Идеята да се сътвори нещо приблизително сред ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е подчинена на разбирането, че сегашните институции са артикул на корупционния модел от ерата „ Борисов “ с единствената цел да бранят схеми и ползи, върху които се крепи този модел и да бъдат бухалка против съперниците му. Затова и до момента в България има антикорупционна комисия, само че не и същинска битка с корупцията.

В едно последните си прозрения Цацаров заключи, че корупцията съществува, тъй като политическата класа го желае.

По тази логичност промяната на КПКОНПИ минава през нови хора, пратеници на друга политическа воля – а точно за битка с корупцията.

Допълнителните опасности са свързани и с въвеждането на фигурата на частния обвинител. По време на своята лекция за „ приватизацията на обвиняването “ доцент Кристиан Таков формулира рисковете под формата на въпроси.

Какво става, в случай че и прокуратурата води дело за същото закононарушение, за което и жителят? Кой ще обезщети ответника в частното дело, в случай че оня, който го е изправил на съд, не потвърди обвиняването си? Опасен непряк резултат е цялостното отчуждаване на жителите от страната, в случай че тя се освободи напълно от съществени функционалности.

Поради тази причина доцент Таков предложи висока такса за започване на частен развой и банкова гаранция, с която да бъде заплатен оневиненият, като юзда против всеобщото завеждане на наказателни каузи по персонална самодейност.

Напрежение

В ръководещата коалиция напрежение към законопроекта не липсва. За това свидетелства и фактът, че още в средата на януари правосъдният министър Надежда Йорданова разгласи, че „ до дни се чака да бъдат изчистени в съдружен формат детайлите във връзка с реформирането на КПКОНПИ “. Тогава Йорданова посочи, че става дума за изчистване на последни елементи, само че досега законопроектът не е импортиран, а наподобява това няма да се случи и в идващите дни.

В последните седмици тематиката обаче фактически е била обсъждана от сътрудниците във властта.

Едно от спряганите имена за ръководител на антикорупционната организация е това на някогашния длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев, който се употребява с поддръжката на „ Продължаваме промяната “. Апетити към шефската позиция в бъдещата Комисия за конфискация имат най-много „ ИТН “, настояват депутати. Решаването на кадровите въпроси обаче към момента не е на дневен ред.

Законопроектът е „ на финалната права “

Председателят на правната комисия Милен Матеев („ Продължавам смяната “) съобщи тази седмица пред Mediapool, че работата по законопроекта е „ във финалната фаза “ и „ съдружните сътрудници се срещат постоянно на експертно равнище “.

По думите му се чака поправките да бъдат импортирани в Народното събрание от народни представители в „ идващите седмици “. Първоначално се очакваше промените да бъдат импортирани от министъра на правораздаването Надежда Йорданова („ Демократична България “) през Министерския съвет.

Явор Божанков от Българска социалистическа партия също удостовери пред Mediapool, че промените са на „ финалната права “ и се чака да бъдат импортирани в „ идващите седмици “, до момента в който съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов разяснява, че към този момент не може да се ангажира със период по кое време това би могло да се случи.

Георги Георгиев от „ ИТН “, който е зам.-председател на парламентарната антикорупционна комисия, удостовери пред Mediapool, че „ към този момент наклонността е сегашната КПКОНПИ да бъде разграничена на две “.

„ Идеята е Комисията за противопоставяне на корупцията да бъде част от от тази дирекция, в която беше в ДАНС, към нея да бъдат спора на ползи, декларациите за имуществено положение и надлежно претенцията и разбора във връзка с законодателството. И да си остане остарялата комисия, както беше преди обединяването през 2018 година Комисия за лишаване на нелегално добито имущество “, сподели той.

Неофициално депутати от ръководещата коалиция признават, че въпреки всичко забавянето на законопроекта няма да е прекомерно огромно, само че в този момент на дневен ред пред Народното събрание е бюджетът.
Narod.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР