Новата антигенна, или протеинна, ваксина на "Новавакс" ще пристигне в

...
Новата антигенна, или протеинна, ваксина на "Новавакс" ще пристигне в
Коментари Харесай

Новата антигенна ваксина пристига в България през март

Новата антигенна, или протеинна, ваксина на "Новавакс " ще дойде в България през месец март. Това заяви в изявление за БНР шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

Това е петата ваксина в страната ни и данните сочат, че е с 90% резултатност във връзка с симптоматично и тежко протичане на болестта. Има сведения и че е ефикасна и против новия вид на ковид-19, Омикрон. За последното обаче са нужни още изследвания, защото приложението ѝ към момента не е задоволително необятно. Очаква се в идващите седмици да бъдат доказани още данни за имунизацията на "Новавакс ".

 ваксина, новавакс

До момента България разполага с "Янсен ", "Пфайзер ", "Модерна " и "Астразенека ", като в най-големи количества има от първата. Очаква се в страната ни да дойдат 10 хиляди дози от "Валнева ", а за "Новавакс " към момента не е известно точното количество на дозите, които ще бъдат доставени.

В страната ни ще дойдат и първите медикаменти за попречване тежко протичане на заболяването на "Пфайзер " и "Мерк ". Приложението им е в таблетна форма и ще могат да бъдат одобрявани още при започване на болестта, при първите признаци.

 ваксина, новавакс

До момента в България са имунизирани 21 500 деца на възраст от 5 до 17-годишна възраст, като досега няма сведения за тежки странични реакции.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР