Новата академична година във Великотърновския университет Св. св. Кирил и

...
Новата академична година във Великотърновския университет Св. св. Кирил и
Коментари Харесай

Новата академична година във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” започва присъствено

Новата академична година във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " стартира присъствено. Осигурени са всички нужни условия за протичане на естествен образователен развой, съгласуван с изключителната обстановка и противоепидемичните ограничения, свързани с COVID-19.

При хубаво време академичната година по традиция ще бъде открита тържествено на площада пред Ректората, като празникът ще се предава и онлайн. Това съобщи ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. „ Изслушахме студентите, чухме и преподавателите. В по-голямата си част те желаят присъствено образование.

Съобразихме се с тяхното предпочитание. Ние от ректорското управление също считаме, че последователно би трябвало да се върнем към естествен образователен развой, колкото и да ни е мъчно в тези условия ", сподели ректорът. Проф. Бонджолов акцентира, че образователните графици са съобразени с опциите на материалната база на университета, с цел да бъдат спазени условията за обществена отдалеченост. Във връзка с това при магистърските стратегии, при учащите се в Центъра по подготовка и Департамента за продължаващо образование и подготовка на педагогическите експерти е планувана смесена форма на образование. То ще бъде една трета присъствено и две трети с далечен достъп онлайн. Специфични случаи ще могат да бъдат решавани и от деканите на факултети. Ректорът моли всички преподаватели, чиновници и студенти да проявят отговорност и при грипоподобни признаци да не излагат на риск себе си и близките, посещавайки университета. Той акцентира, че ВТУ към този момент има опит с онлайн образованието и в случай че има случаи на инфектирани, ще се затварят браншове, потоците ще се карантинират, съгласно заповедите на РЗИ и ще се минава незабавно към отдалечено образование.
Изпълнението на държавната поръчка тази година е съвсем на 100 %. 2206 са бакалаврите държавна поръчка и платено образование, които са записани към днешна дата. Те са с 110 индивида повече от миналата година. Приключили са две записвания по магистърските стратегии, като сега към момента продължава третото.

С решение на Академическия съвет ще бъде оповестено и четвърто, тъй като има доста студенти, които в български и непознати университети не са съумели да се дипломират в точния момент, осведоми доцент Димитър Симеонов, зам.-ректор на ВТУ.

Броят на магистрите ще бъде не по-малко от 1900 записани. До момента има 200 души едногодишни специализанти в Департамента за продължаващо образование и подготовка, като това не се е случвало от дълго време. Очаква се до 6 октомври в Центъра за подготовка ще бъде надвишена броя от 400 души специализанти. Така броят обучавани студенти във ВТУ евентуално ще надвиши 4500 индивида, а това е най-хубавият резултат в последните 5 година, акцентира доцент Симеонов.

В докторската степен на образование евентуално ще бъдат запълнени всички 88 места държавна поръчка, защото претендентите за тях са 112 души, осведоми зам.-ректорът проф. Милко Палангурски.

Като един от най-големите проблеми за студентите тази година проф. Бонджолов уточни компликациите при осъществяване на практиките в учебните заведения и детските градини на учащите се в педагогическите специалности. Затова следва среща с шефовете на учебни заведения, на която да се откри най-подходящия вид.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР