Новата 5G мрежа за пренос на данни ще дойде най-късно

...
Новата 5G мрежа за пренос на данни ще дойде най-късно
Коментари Харесай

Стана ясно кога навлиза 5G мрежата в България

Новата 5G мрежа за транспорт на данни ще пристигна най-късно в България от всички страни в Европейския съюз. Страната ни към момента се бави с освобождението на честотния набор, нужен за технологията от ново потомство. От мобилните оператори сигнализираха в края на предходната година, че Министерството на превоза и далекосъобщенията даже не е почнало съвещания с доставчиците на телекомуникационни услуги за основаването на 5G мрежа. Разговорите сред трите страни, имащи отношение към технологията, към този момент са стартирали. Решение обаче се чака най-рано през 2020 година.

Новият стандарт към този момент е работи в няколко страни от Европейски Съюз. Очаква се до първата четвърт на идната година близо 23 страни членки да оферират мобилните услуги от ново потомство. В страната ни обаче се оказва, че има няколко съществени спънки пред въвеждането на еволюцията в преноса на данни. На първо място

5G не може да употребява старите честоти

България е съществено изостанала, що се отнася до построяването на кафези, предаващи честотите с ниски обхвати, които са най-подходящите за покритие на мрежите от пето потомство. Тестовете в Европа и по света демонстрират, че честотите от 700 мHz са най-подходящи. В момента у нас сигналите се подават главно на 800 мHz. Същата периодичност употребяват военните, което основава проблеми. Това наложи цялата 4G мрежа да мине на 700 мHz, което е проблем за въвеждане на 5G.

Тук идва и ролята на страната, която би трябвало да задейства всички свои механизми, като да разпредели нужния честотен набор сред искащите оператори и придвижи военните честоти към по-високия набор и да спомага допустимо най-активно в създаване на цялата нова инфраструктурата. Според Радослав Златков, механически шеф на Vivacom, при настоящия режим за промяна на оборудването подготовката за всеобщо стартиране на 5G може да отнеме даже 2 години. Тук идва и вторият проблем, основан от

потребността от повече уреди

поради увеличението на употребените честоти и техния обхватен набор. Проблемът съгласно операторите и специалистите по връзки е, че все още регулаторният режим за разрешителни за създаване на базови станции е тежък и построяването на едно оборудване лишава към една година и половина, което неизбежно ще забави развиването на новата технология в страната. И трите оператора в страната са единни в тази позиция.

Според специалистите огромната спънка, която може да забави всички процеси, се оказват редицата подправени вести, които се популяризират по целия свят. Според десетки публикации в мрежата близо 5000 птици са умряли съвсем незабавно при стартирането в употреба на първите 5G мрежи в Белгия и Холандия. Редица учени и лекари споделят, че новите стандарти в преноса на данни ще имат даже

по-слабо въздействие върху природата и живите организми.

Това е допустимо тъкмо поради по-ниските честоти на предаване, които те ще употребяват. До момента нито една компания или страна по света не е оповестила публично, че тестванията на 5G мрежите са дали каквито и да е било отрицателни резултати или въздействия върху климата, флората или фауната.

Друго предизвикателство пред страната ни ще остане напълно в областта на икономическия аспект. Близо 98% от устройствата, употребени от българите, все още няма да могат да поддържат 5G мрежа от ново потомство. Самият модул за приемане на сигнали работи на друга периодичност. Това значи, че тези устройства би трябвало да станат и налични на една рационална цена, тъй че потребителите да могат да си ги разрешават и да ги употребяват. Експерти считат, че инвестицията на операторите ще бъде толкоз огромна, че самите те ще са подготвени да продават смарт телефони, поддържащи 5G стандарт на цени, конкурентни на западноевропейските. На дневен ред стои и въпросът от кое място ще внесат мобилните оператори в страната и нужното им съоръжение. Заради редицата кавги сред Съединени американски щати и Китай, в които намесени бяха обвинявания за шпионаж,​насочени към най-големия азиатски софтуерен снабдител на кафези, страните от Европейски Съюз всеобщо избират финландската компания Nokia. Въпреки това

цените на оборудването на Huawei са към 40% по-ниски,

което пък прави китайците избира сътрудник за по-бедните страни по света.

Страната ни рискува да се окаже на опашката на Европа за следващ път, в случай че не успее да промени законодателството и процедурните периоди в частта, касаеща телекомуникациите и преноса на данни. Освен това за забавянето е планувана и санкция от Европейската комисия. В Брюксел се разисква да бъде заложена последна дата (около последното тримесечие на 2021 г.), до която всяка страна членка би трябвало да е предоставила опция на жителите си да се възползват от новата технология.

Експертите по цифрови технологии обаче споделят, че всеки ден закъснение, в който не започва работа по създаване и проби на 5G мрежи в страната ни, може да се окаже доста по-опасен. България е измежду страните, в които аутсорсингът и цифровите специалности се развиват с доста бързи темпове. Репутацията на страната, известна в Западна Европа като " парадайса на бързия интернет ", може съществено да пострада и закъснение на 5G технологията да докара до отлив на непознати вложения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР