Новата 2023 г. може да стане повратна за конфликта в

...
Новата 2023 г. може да стане повратна за конфликта в
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: 2023 г. може да стане повратна за конфликта в Украйна

Новата 2023 година може да стане повратна за спора в Украйна, извежда в. " Файненшъл таймс " в заглавие на публицистична публикация, обобщаваща досегашния ход на войната. Целта на Запада през 2023 година ще бъде да достави Киев със средства за привършване на войната съгласно украинските условия, добавя английското издание.

Вестникът напомня, че до момента спорът е лишил живота на десетки хиляди души, трансформирал е милиони в бежанци, а Русия е открила надзор върху близо една шеста от територията на Украйна.

Изданието показва, че проектът на Путин се е провалил. Неговата могъща войска понесе провали от по-малката, само че по-мотивирана и тактически по-подготвена украинска войска, снабдена със западно въоръжение. Смятаният от Путин за действителен противник Северноатлантически пакт не отслабна, а се възроди, а две скандинавски страни - Финландия и Швеция подадоха молби за участие в алианса, акцентира " Файненшъл таймс ".

Изданието отбелязва, че за Киев изискванията за договаряния още не са узрели, откакто Москва към момента управлява огромна част от четирите украински области, които анексира предходната година. Целта на западните съдружници на Киев би трябвало да бъде да дават на Украйна задоволителна финансова и военна поддръжка, благодарение на която да ѝ обезпечат по-силна позиция на масата за договаряния.

Вестникът отбелязва обаче, че Западът към този момент се въздържа да дава на Киев оръжия с огромен обхват на деяние, опасявайки се, че масирани украински удари по територията на Русия могат да предизвикат конфликт сред Москва и НАТО, а офанзива против Крим може да докара до нуклеарна ескалация на спора.

Вестник " Уолстрийт джърнъл " разяснява в детайли украинския ракетен удар против изумения в новогодишната нощ лагер на мобилизирани съветски резервисти в учебно заведение в Макеевка, в отчасти окупираната Донецка област в Източна Украйна. Според изданието това е най-смъртоносната украинска офанзива от месеци, целяща да окаже напън върху съветското военно командване. Руската войска разгласи, че при офанзивата са починали 63 бойци, само че съгласно Киев жертвите на офанзивата са в пъти по-големи.

Изданието оповестява, че съгласно съветското министерство на защитата нападението е осъществено с шест американски ракети " Хаймарс ", две от които са били свалени.

Британският вестник " Гардиън " цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, съгласно който Русия приготвя масирана акция с потреблението на ирански дронове " Шахед ", с цел да изтощи Украйна. " Залага се на изтощаването ни. Изтощаването на нашия народ, противовъздушна защита и на нашата сила ", сподели нощес Зеленски, представен от лондонското издание.

Всекидневникът цитира Зеленски, че украинската войска е свалила повече от 80 дрона единствено от началото на 2023 година

Малко евентуално е Русия да реализира значителен пробив към Бахмут, в Донецка област, през идните седмици, предвижда английското министерство на защитата, представено от " Гардиън ".

Вестникът отбелязва, че украинската офанзива в Макеевка е провокирала рецензии измежду някои съветски руски военни блогъри и високопоставени чиновници на положението на съветската войска и решението да се употребява цивилна инфраструктура, като учебни заведения, за разквартируване на бойци.

След смъртоносната украинска офанзива против Макеевка, поразила лагер на съветски резервисти, настанени в учебна постройка, съветски военни блогъри упрекнаха съветското военно командване в " незаконна доверчивост ", отбелязва английският в. " Индипендънт ". Изданието цитира съветски блогъри, съгласно които жертвите при офанзивата против Макеевка са в пъти по-големи от публично оповестените.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР