Новата 2021 г. започна под знака на пандемията от COVID-19,

...
Новата 2021 г. започна под знака на пандемията от COVID-19,
Коментари Харесай

Читалищната библиотека в Мездра с инициативи за насърчаване на четенето

Новата 2021 година стартира под знака на пандемията от COVID-19, която обхвана през предходната година освен нашата страна, само че и целия свят. Това световно предизвикателство се отрази отрицателно върху всички сфери на живота, в т. ч. върху културата, а в частност - върху активността на българските читалища.
По тази причина през 2020 година НЧ "Просвета 1925 " в Мездра отсрочи провеждането на редица знакови културни събития, с вярата да ги осъществя през актуалната година. Сред тях са 95 година от основаването на читалището, 50-годишният празник на Женския национален хор, Десетите майски краеведски четения и петото издание на Читалищния конкурс "Георги Тодоров ".
Като последица от рестриктивните мерки на обществените контакти, наложени ни от пандемията, в читалищната библиотека също се вижда отлив на читатели. Редовните читатели не престават да посещават библиотеката, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения, само че младежите, които я пълнеха с живот, фрапантно понижиха.
Ето за какво през тази година мездренското читалище се ориентира към по-гъвкаво библиотечно и осведомително обслужване на своите консуматори. Още повече, че профилираните софтуерни стратегии на "Автоматизирана библиотека ", с които се прави библиотечното обслужване, са обновени и оферират повече благоприятни условия.
С цел повишение на интереса към книгите измежду всички възрасти, през 2021 година НЧ „ Просвета 1925 “ в Мездра афишира поредност от начинания, ориентирани към построяването на читателски привички. Първата от тях е номиниране на читатели в няколко разнообразни категории:
• "Най-редовен четец " - заемане и връщане на книги в регламентирания период, без забавяне, както за читателите до 14-годишна възраст, по този начин и за читателите в отдел "Заемна за възрастни ";
• "Най-активен четец " - за най-вече прочетени книги през годината още веднъж в двете възрастови категории;
• "Най-млад четец ";
• "Най-възрастен четец ";
• "Най-дългогодишен четец " - който без спиране е посещавал библиотеката;
• "Читател на годината " - за повсеместен принос към читалищната библиотека. Читателите, номинирани в тази категория, би трябвало освен да заемат книги, само че и да са посланици на библиотеката, да са ангажирани с нейните проблеми, да спомагат за реализирането на дарения на книги и/или други материали, от които тя има потребност, както и да вземат участие интензивно в културно-просветните прояви, проведени от читалището.
Номинираните ще бъдат предлагани от библиотекарите, които работят в двете обслужващи звена на библиотеката, защото те директно могат да следят своите консуматори. А с цел да има равнопоставеност, във всяка категория ще има номинации за мъж и жена, както и за момче и момиче.
Предложенията ще бъдат прегледани от комисия, формирана от членове на читалищното настоятелство и на читалищната администрация, която обективно ще присъди премиите на тези, които в действителност заслужават.
Церемонията по награждаването ще стане в края на годината, когато призьорите в обособените категории ще бъдат оповестени в тържествена конюнктура, дружно с връчването на свидетелства на донорите на читалището. Наградите са предметни.
Друга оригиналност, която инициира читалищната библиотека в Мездра, са Дни на отворените порти в библиотеката. Те ще бъдат проведени в границите на Националната библиотечна седмица през м. май и за Деня на националните будители - 1 ноември.
По време на майските Дни на отворените порти всеки клиент ще получи безвъзмезден читателски абонамент. През този интервал няма да се постановат санкции на читателите, които са закъснели да върнат заетите книги. Предвиждат се също групови визити и запознаване с работата на библиотеката. Идеята е посетителите да научат повече за специалността библиотекар, а при предпочитание от тяхна страна - да се включат в самодейността "Днес съм библиотекар ". В акцията за Деня на будителите безплатният абонамент ще важи единствено за възпитаници и студенти.
Освен поощряване на интереса към четенето, тези начинания имат за цел да трансфорат библиотеката в издирван от потребителите източник за образуване на познания и на културни полезности, а визитата в нея - по-приятно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР