Новата 2019 година пристига с обещание за впечатляващи явления, които

...
Новата 2019 година пристига с обещание за впечатляващи явления, които
Коментари Харесай

​Впечатляващи астрономически явления ще бъдат наблюдавани през 2019 година

Новата 2019 година идва с заричане за впечатляващи феномени, които ще накарат феновете на астрономическите спектакли да вперят поглед към небосклона.


" Звездопадите " Персеиди и Джеминиди непроменяемо сервират внушителни небесни представления, само че през годината ще има и други астрономически събития, които си коства да бъдат следени, съгласно уеб страниците Уедър и Гизмодо.



През 2019 година феновете на небесните спектакли ще станат очевидци на едно цялостно слънчево затъмнение, три частични слънчеви затъмнения, три суперлуни - на 21 януари, 19 февруари и 21 март, цялостно и отчасти лунно затъмнение, необичаен пренос (пасаж, преминаване) на Меркурий пред Слънцето.



Редкият театър, който ще поднесат Меркурий и Слънцето, ще може да се гледа на 11 ноември. Явлението е измежду едвам 14-те сходни преноса за 21-ви век и няма да бъде следено още веднъж до 2039 година Преминаването на Меркурий пред слънчевия диск ще продължи 5 часа и 29 минути и ще се вижда от елементи от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Близкия Изток.



Единственото цялостно слънчево затъмнение през 2019 година на 2 юли ще може да се следи от елементи от Аржентина, Чили и южните елементи на Тихия океан. Поклонниците на слънчевите затъмнения в Северна Америка, които станаха очевидци на сходен театър през 2017 година, ще би трябвало да почакат няколко години - до 2024 година, с цел да го следят още веднъж.



Други две частични слънчеви затъмнения, първото от които на 6 януари, и пръстеновидно слънчево затъмнение на 26 декември, също участват в календара на астрономическите феномени за 2019 година Спектаклите с " присъединяване " на Луната са цялостно лунно затъмнение на 21 януари, очевидно над Атлантическия океан, Северна и Южна Америка, и отчасти лунно затъмнение на 16 юли, което ще може да се следи от Африка, Европа, Южна Азия и Австралия.



Измежду трите суперлуни за 2019 година най-ярка и едра ще наподобява тази на 19 февруари, когато естественият ни сателит ще се намира най-близо до Земята. Най-добрите дни за наблюдаване на планети ще бъдат 6 януари (Венера), 27 февруари (Меркурий), 10 юни (Юпитер), 9 юли (Сатурн), 14 юли (Плутон), 10 септември (Нептун), 28 октомври (Уран).
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР