Новата 2019 г. ще започне с ново поскъпване на стоки

...
Новата 2019 г. ще започне с ново поскъпване на стоки
Коментари Харесай

Ценови шок за ЧНГ-2019

Новата 2019 година ще стартира с ново повишаване на артикули и услуги. Цените към този момент от месеци са под голям напън поради високите стойности на тока, който компаниите купуват от сякаш свободния пазар. По тази причина за повишаване се готвят от ден на ден производителите на съществени хранителни артикули - от самун и кисело мляко до салами и сладкиши.
Задава се и съществено нарастване на разноските за бита - водата ще нарастне от 1 януари, като най-сериозен ще е ударът за семействата в Ямбол, където цената ще доближи близо 3 лв. (2.911 лева с ДДС). За София плануваното покачване е към 9.3% до 2.58 лева с Данък добавена стойност. Новите цени, препоръчани от ВиК сдруженията, още не са одобрени. Комисията по енергийно и водно контролиране би трябвало да се произнесе по тях дефинитивно след Коледа.

Бизнесът в България безусловно е в потрес от непоносимите цени на електрическата енергия. В рамките на броени седмици токът на " свободния " пазар нарастна с към 350%. Расте лавинообразно броят на индустриалните предприятия от разнообразни сектори, които настояват, че при тези стойности на еленергията стоката им става непродаваема. Особено обезпокоени са пекарите. " 10% от цената на всяка закуска и от цената на всеки създаден самун е електрическата сила. В момента работим на ръба. Поскъпнаха всички артикули. Няма по какъв начин да сложим по-малко материал, да печем по-кратко или да харчим по-малко електрическа енергия ", изясни хлебопроизводителят Димитър Бешиков.

И месопреработвателите са в суматоха от растящите разноски. Между 13 и 15% от цената на всеки салам на щанда идва точно от тока. " Увеличение при саламите би имало с към 5% от крайната цена. Ако кажем, че един салам коства 10 лева, то нарастването ще бъде с към 50-60 стотинки ", добави Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите, написа в. Сега.

Очаквано и заложено в бизнес проектите на сдруженията е повишаването на водата, само че в този момент ще съвпадне с останалото повишаване. Увеличението на цената на водата е главно поради новата услуга " филтриране ".

В София цената към този момент бе нараснала през март с 18%. Сега се възнамерява 9.39%. Поскъпване ще има и във Враца (4.51%), Бургас (9.82), Монтана (3.2%), Шумен (3.09), Варна (4.13) и други

Новата година ще стартира и с нови по-високи цени на природния газ. Държавната компания " Булгаргаз " към този момент изиска от регулатора ново покачване - от 3.5%. То е следващото, откакто през юли КЕВР утвърди повишаване на газа от 1 юли с над 10% - до 400 лева за 1000 кубически метра. Заради това се наложи и повишаване на парното и топлата вода при започване на отоплителния сезон - приблизително с към 8%. Първите сметки по новите цени, които ще излязат през декември, сигурно ще изненадат неприятно топлофицираните български семейства.

Има тежък държавен картел в енергетиката, а поради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия.КРИБ дефинира цената на тока като " убийствена и непредсказуема ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР