Новата 2019/2020 учебна година ще започне нормално в над 2400

...
Новата 2019/2020 учебна година ще започне нормално в над 2400
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: 60 000 първокласници тръгват на училище от 15 септември


Новата 2019/2020 образователна година ще стартира обикновено в над 2400 учебни заведения в страната - държавни, общински и частни, с над 700 000 възпитаници и с близо 60 000 първокласници, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за новата образователна година.
В сред 50 и 60 учебни заведения в страната ремонтните действия ще продължат и след началото на образователната година, сподели министър Вълчев. Той добави, че седем учебни заведения ще стартират образователната година в други здания поради продължаващи поправки. През тази година в над 1000 учебни заведения в страната се правят съществени или настоящи поправки със средства от оперативните стратегии, от държавния, общинските или от учебните бюджети, осведоми министърът.
Той заяви, че всички безвъзмездни учебници /от първи до седми клас/ за учениците са доставени в учебните заведения.
Министър Вълчев още веднъж съобщи, че през тази година сред 4000 и 4500 учители /от общо 90 000 учители в страната/ навлизат в пенсионна възраст, само че увери, че няма да има рецесия за учители.
Традиционно има дефицит на учители по осведомителни технологии и по британски език, само че най-вече места има за начални учители и за възпитатели. Най-трудно се попълнят работните места на учителите по математика, физика и химия, има дефицит и на учители по професионална подготовка и на ресурсни учители, осведоми просветителният министър. Той означи, че в университетите малко студенти се образоват за учители по математика и физика.
В петък ще бъде намерено ново учебно заведение в град Русе, област Бяла, на откриването на което се чака да участва министър-председателят Бойко Борисов, заяви министър Вълчев.
Той разяснява, че нашата система на обучение се оправя релативно добре с базовата просветеност на учениците, само че би трябвало да се подобрят резултатите им по функционалната просветеност. Затова двете съществени провокации пред образованието ни са свързани с функционалната просветеност на учениците и с мотивирането им да посещават постоянно учебно заведение, изясни министър Вълчев.
Той изведе като приоритет на МОН и подобряването на възпитателната работа, на дисциплината и на реда в учебните заведения. Заедно със обществените сътрудници ще предложим да има съглашение с родителите за разпоредбите и реда в учебно заведение, сподели министърът.
В момента междинната учителска заплата е към 1300 лв., само че това е брутна заплата, от която се дължат налози и осигуровки. Затова междинната чиста учителска заплата е по-ниска и е сред 1000 и 1100 лв.. През идната календарна година - 2020 година, междинната брутна работна заплата на учителите се чака да надвиши 1500 лв., сподели още Вълчев.
Той посочи, че се чака следващата година междинната брутна работна заплата учителите да е 1530-1540 лв.. По думите на министър Вълчев през 2021 година се чака междинната брутна учителска заплата да доближи към 1800 лв., само че чистата заплата приблизително ще е към 1500 лв..
За нарастването на учителските заплати в средносрочната бюджетна прогноза са заложени 360 милиона лв. за идната година, които са повече по отношение на тази година. Предвидени са и още 360 милиона лв. повече за 2021 година по отношение на 2020 година "Това значи, че са заложени 720 милиона лв. повече по отношение на тази година и по този метод ще се реализира двойното нарастване на възнагражденията на учителите през 2021 година ", изясни министър Вълчев.
За образователната 2019/2020 година учебната мрежа в страната включва 2367 учебни заведения, 1844 детски градини, 170 просветителни центрове, 23 училищен общежития и 7 обсерватории.
Преди началото на новата образователна година е било закрито едно учебно заведение в страната, четири учебни заведения са преобразувани, при шест учебни заведения има промени в наименованието им, а смяна във финансирането има при едно учебно заведение.През новата образователна година ще има 71 обединени учебни заведения в страната, в които се образоват общо 12 615 възпитаници до десети клас. Иновативните учебни заведения към този момент в страната са 395.
Според финансирането си 4 % от учебните заведения в страната са частни, 8 % са държавните учебни заведения, а 88 % са общинските учебни заведения. Източник: БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР