Новата 2019/2020 учебна година ще започне нормално в над 2400

...
Новата 2019/2020 учебна година ще започне нормално в над 2400
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: 60 000 първокласници тръгват на училище на 15 септември

Новата 2019/2020 образователна година ще стартира обикновено в над 2400 учебни заведения в страната - държавни, общински и частни, с над 700 000 възпитаници и с близо 60 000 първокласници, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за новата образователна година.

В сред 50 и 60 учебни заведения в страната ремонтните действия ще продължат и след началото на образователната година, сподели министър Вълчев. Той добави, че седем учебни заведения ще стартират образователната година в други здания поради продължаващи поправки. През тази година в над 1000 учебни заведения в страната се правят съществени или настоящи поправки със средства от оперативните стратегии, от държавния, общинските или от учебните бюджети, осведоми министърът.
 БГНЕС

Той заяви, че всички безвъзмездни учебници /от първи до седми клас/ за учениците са доставени в учебните заведения.

Министър Вълчев още веднъж съобщи, че през тази година сред 4000 и 4500 учители /от общо 90 000 учители в страната/ навлизат в пенсионна възраст, само че увери, че няма да има рецесия за учители. -->

Традиционно има дефицит на учители по осведомителни технологии и по британски език, само че най-вече места има за начални учители и за възпитатели . Най-трудно се попълнят работните места на учителите по математика, физика и химия, има дефицит и на учители по професионална подготовка и на ресурсни учители, осведоми просветителният министър. Той означи, че в университетите малко студенти се образоват за учители по математика и физика.

В петък ще бъде намерено ново учебно заведение в град Русе, област Бяла, на откриването на което се чака да участва министър-председателят Бойко Борисов, заяви министър Вълчев.

Той разяснява, че нашата система на обучение се оправя релативно добре с базовата просветеност на учениците, само че би трябвало да се подобрят резултатите им по функционалната просветеност. Затова двете съществени провокации пред образованието ни са свързани с функционалната просветеност на учениците и с мотивирането им да посещават постоянно учебно заведение, изясни министър Вълчев.

Той изведе като приоритет на МОН и подобряването на възпитателната работа, на дисциплината и на реда в учебните заведения. Заедно със обществените сътрудници ще предложим да има съглашение с родителите за разпоредбите и реда в учебно заведение, сподели министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР