Новак Джокович установи тотална доминация в Австралия през последните години,

...
Новак Джокович установи тотална доминация в Австралия през последните години,
Коментари Харесай

Джокович преодоля болката и вдъхновен квалификант, за да оформи мечтано зрелище с Григор!

Новак Джокович откри тотална доминация в Австралия през последните години, удостоверение за което е фактът, че той няма изгубен мач там от 2018-а година насам. През сегашния сезон сърбинът продължава да господства на кортовете на Зеления континент, като след триумфа в Аделаида, където откри сезона си, той се насочи към Мелбърн в гонене на 10-а купа на Аустрелиън Оупън и общо 22-ра в шампионатите от Големия шлем. 

Още през цялото време на конкуренцията съществуваха голям брой въпросителни към физическото положение на балканеца, на който на три пъти му се наложи да анулира тренировката си в Мелбърн. Макар в първия му дуел да нямаше диря от сходни проблеми, то през днешния ден в хода на срещата сърбинът изпита сериозен дискомфорт в региона на бедрото и даже се възползва от правото си на медицински таймаут. Това обаче не съумя да го спре по пътя му към крайната победа над тръгналия от квалификациите и международен №191 Енцо Куако, над който наложи волята си след цели 2 часа и 55 минути за крайното 6:1 6:7(5) 6:2 6:0. 

С тази си победа носителят на 21 трофеи от Шлема си резервира място в третия кръг на конкуренцията, където му следва да се изправи против най-хубавия ни тенисист Григор Димитров. До този миг двамата състезатели са се изправяли един против различен общо 10 пъти, като нашият съотечественик е излизал единствено един-единствен път като победител. Това се случва през към този момент далечната 2013 година в дуел от четвъртфиналите на Мастърс конкуренцията в Мадрид, когато 21-годишният тогава българин сътворява сензацията и отстрани международния №1 и топ подложен в схемата.

Бившият номер едно бързо пое надзор върху събитията, като още от първите минути на конфликта постановяваше извънредно високо движение на игра, оказало се непостижимо за международния №191. Плитките и неубедителни втори сервиси на квалификанта се превръщаха в лесна плячка за белградчанина, който реализира пробив още в третия гейм, а точно тогава Куако изпита дискомфорт в глезена и повика физиотерапевт на корта. Въпреки лекарската интервенция физическото положение на французина не се усъвършенства и в идващите минути той изпитваше съществени проблеми с напредването си, което го лиши от шансове да навакса пасива си, и скоропостижно откриващият сет отлетя в сметката на любимеца.

Всички проблеми на Куако обаче отидоха в историята с началото на втората част, където той доста изостри своите удари и все по-често точно той поемаше самодейността в разиграванията. С течение на времето Джокович от ден на ден избягваше да влиза в продължителни замени на удари, защото болката му очевидно се усилваше при всяко едно по-сериозно натоварване. Въпреки всичко той доближи до брейкбол при 3:3, който обаче бе отразен от французина след няколко отлични сервиса. Гейм по-късно Ноле взе решение да повика физиотерапевт на корта, след което взе и медицински таймаут в съблекалните.

Играта беше възобновена след близо 10-минутно спиране, а напредването на четвъртия подложен несъмнено не беше на познатата висота. Това разреши на Куако да печели относително елементарно своите подавания, което го въодушеви неимоверно и наблюдавахме по какъв начин той внезапно заиграва като член на международния топ 10. В последна сметка се стигне до тайбрек, в който видяхме някои феноменални разигравания и изглеждаше, че балканецът ще се измъкне, откакто пласира свръхестествен завършващ форхенд, с цел да вземе мини пробив преднина при 5:4. Аутсайдерът не беше споделил последната си дума и завоюва идващите три разигравания, с което подвигна трибуните на Rod Laver Arena на крайници и назад на всички прогнози общият резултат в мача беше подравнен.

В минутите преди началото на третата част въпросът, който интересуваше всички фенове на корта и пред екраните, беше: " В какво физическо положение се намира Джокович? ", само че отговорът беше повече от сладкодумен. Бившият номер едно започва вихрено, печелейки 12 от общо 13 разиграни точки, с което осъществя ранен пробив и изглеждаше като че ли за него мачът едвам в този момент стартира. Куако въпреки всичко съумя да резервира последвалото си подаване след куп отрази брейкболи, само че това се оказа задоволително само да се разпише в резултата, преди Джокович да дублира преимуществото си и да излезе още веднъж на печелившата позиция в конфликта.

Четвъртата част имаше аналогично начало с третата, откакто 21-кратният първенец от Шлема към този момент очевидно преодолял болката още веднъж заигра на най-високото си равнище и завоюва ранен задатък от пробив. Впоследствие международният номер 191 направи финален взлом при сервис на любимеца, когато хвърли всичките си сили в търсене на рибрейк, но до подобен по този начин и не се стигна, до момента в който Джокович беше обаятелен до края на срещата и по сходство на дуела си от първия кръг в шампионата, " върза геврек " на по-нискоранкирания играч, с който узакони триумфа си.

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР