Новак Джокович отдавна е институция! След 16 титли от Големия

...
Новак Джокович отдавна е институция! След 16 титли от Големия
Коментари Харесай

Жената, за която никой не говори: Дияна Джокович

Новак Джокович от дълго време е институция! След 16 трофеи от Големия шлем, стотици победи, милиони почитатели и впечатляваща банкова сметка, надали има човек в света, който не знае за сърбина.

Освен на корта той гради империя и отвън спорта. Там му оказва помощ брачната половинка му Йелена, която е извънредно дейна в обществените мрежи и двамата натрупат впечатляващ брой почитатели. Децата му Стефан и Тара също към този момент са звезди, а фотографите не престават да ги наблюдават по време на почивка или на мач.

Баща му Сърджан и братята му Марко и Джордже постоянно участват в медиите в Сърбия и са едни от най-преследваните хора от камерите. И тримата се занимават с тенис и постоянно се изричат по спортни въпроси.
Джокович победи на " Уимбълдън " след велика борба с Федерер (ГАЛЕРИЯ) Пет сета и близо пет часа игра дефинираха новия първенец
Само един човек остава прикрит. Може би най-близкият на Ноле. Тя се споделя Диляна и към този момент 32 години е неразделно до първенеца. Просто тъй като по този начин вършат положителните майки.

Дияна не се крие, тя не обича да се демонстрира. Това че нейната история не е необятно известна, не значи, че не е значима. Именно мама Джокович седи в основата на триумфа на Ноле. Не единствено с директиви и грижа, които сигурно са значими, само че и с пари. Не си мислете, че Дияна е някоя богаташка! Тя знае по какъв начин се изкарват средства с труд! В началото на пътя на международния номер 1 в този безценен спорт точно от нейната работа идват средствата, които разрешават на тенисиста и татко му да пътуват по целия свят.

Дияна е родена в Белград, в фамилията на военните лекари Зденко и Елизабет Жагар. Имената им не звучат сръбски, тъй като те са от хърватския град Винковци. Именно това е повода и хърватите да харесват Джокович и да го считат за " техен " . Баща ѝ се занимава и с волейбол, подтиква и нея към спорта, само че за малко.

През 1987 година тя ражда Новак - първото дете от брака ѝ със Сърджан Джокович. И двамата са безапелационни, че той ще се занимава със спорт. Нямат упоритост да става номер 1 в света , а просто да се научи на дисциплинираност и непримиримост. Ноле пък се оказва толкоз предан на спорта, че самите му родители не могат да повярват.

" Естествено е да обичаме своите деца най-вече и да желаеме да станат най-хубави, само че не би трябвало да прекаляваме. Когато Йелена Генчич (бел. а. - първата треньорка на Джокович) ни сподели, че не е виждала толкоз надарено дете след Моника Селеш, ние взехме решение да се допитаме и до други експерти . Когато и те потвърдиха, започнахме да действаме в тази посока с всички сили ", описват двамата родители на Ноле.

Какво значи " с всички сили "?

Докато Сърджан пътува с Ноле на шампионати по целия свят, някой би трябвало да изкарва пари , с цел да може бъдещият номер 1 да напредва в този безценен свят. Дияна се заема с тази задача!

Семейството има ресторант в курорта Копаоник. Там от заран до вечер работи майката.

" Работих 17 години в ресторанта. По 10, по 16 часа. Правех палачинки, бях барманка, сипвах напитки. Сърджан пътуваше с него, а аз пращах всички заработени пари на тях двамата ", спомня си Дияна.

Тежките моменти в подобен режим не липсват. Не всичко е цветя и рози в живота на фамилията, само че това не би трябвало да тормози към момента пристъпящия в тенис света Ноле.

" Имаше моменти, в които си мислех, че няма да издържим финансово. Накрая обаче намирахме някакъв излаз. Това беше единственият метод, с цел да успеем. Той не знаеше за тези моменти и не трябваше да знае. Не му казвахме дали имаме или нямаме пари. Правехме го единствено за него! ", разкрива още тя в едно от редките си изявленията.

Дияна обаче не е майка единствено на Ноле. Другите ѝ двама сина - Марко и Джордже, не би трябвало да усещат нейната липса и тя е безапелационна в това!

" Имам си и Марко и Джордже, брачна половинка съм на Сърджан, не може единствено за Новак да се грижа! Но пък аз съм тази, която го държи крепко на земята, не му давам да лети в облаците , поучавам го да си владее страстите. Никога не съм си помисляла, че той може да стигне до тук. Но ето, че се случи. Новак е подобен и ние се гордеем с него! ", споделя майката.

Дияна не се появява постоянно на трибуните. Тя обаче беше уловена от камерите по време на финала на Ноле против Федерер в тазгодишщното издание на " Уимбълдън ". Фотографите я издебнаха да целува медальона си по време на разиграване.

Dijana Djokovic, a praying mom, day in and out #WimbledonFinal pic.twitter.com/ntLCPOugCT
— Andrew Jerell Jones (@sluggahjells) July 14, 2019

Вероятно майката на Ноле ще продължи да страни от обективите. Но пък постоянно ще бъде там - до своя наследник. 16-те часа работен ден са в предишното. Днес тя заема длъжността " мама " за Ноле, Марко и Джордже и " баба " за Стефан и Тара. А там отмора няма!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР