Новак Джокович доказа, че безспорно е най-добрият тенисист на планетата

...
Новак Джокович доказа, че безспорно е най-добрият тенисист на планетата
Коментари Харесай

Джокович: Изживявам детската си мечта; никога не съм мислил, че ще спечеля 24 титли в Шлема

Новак Джокович потвърди, че несъмнено е най-хубавият тенисист на планетата и победи с рекордна 24-та купата от Големия шлем на US Open, изравнявайки Маргарет Корт на върха в вероятно най-важната тенис ранглиста. Сърбинът, който още през днешния ден се завръща на върха в международната класация, взе своя реванш от Даниил Медведев за провалянето си от него във финала през 2021-ва година и го пречупи с впечатляващото 6:3 7:6(5) 6:3, с цел да вдигне четвъртия си трофей в Ню Йорк. В шампионската си тирада Ноле употребява опцията да благодари на фамилията си, на екипа си, както и да уважи името на един от най-близките си другари, които спортът му е дал, а точно именития баскетболист Коби Брайънт, който злополучно загуби живота си в злополука с хеликоптер, само че неговият номер 24 остава в историята вечно.

Поздравления, Новак. Преди 50 години на US Open Маргарет Корт завоюва 24-тата си купа от Шлема в една напълно друга ера за тениса. Ти си от златната епоха на спорта ни и имаш 24 трофея, какво значи това за теб?

- Не знам от кое място да стартира. Очевидно това значи доста за мен, като още веднъж ще повторя себе си, само че усещам, че би трябвало да го споделям всякога. Наистина изживявам детската си фантазия, състезавайки се на най-високото равнище в спорта, което дава на мен и фамилията ми толкоз доста. Аз съм израснал при доста сложни условия през 90-те години на предишния век, когато имаше война в нашата страна, само че това не ме е спряло да продължа напред и благодаря на родителите си, че са създали толкоз жертви и постоянно са ме подкрепяли, с цел да продължа да играя, обичам ви. Именно тяхната поддръжка е от голямо значение да играя този доста безценен спорт и не толкоз наличен, само че аз се влюбих в тениса, като преди мен никого от фамилията ми не се е занимавал с него, тъй че това беше значителен избор.

Получавам невероятна поддръжка от хората към мен, родилите ми, децата ми, брачната половинка ми, както и моя екип, като този трофей е повече ваш в сравнение с мой, това е вашият триумф, обичам ви. Това да пиша история в спорта е в действителност удивително и особено, мъчно е да го опиша с думи, само че както знаете, детската ми фантазия беше да стана най-хубавият в света и да печеля купата на Уимбълдън, това бе " единственото " нещо, което желаех. Но тогава, когато осъзнах, че мога освен това, си сложих нови цели, които да преследвам, само че в никакъв случай не съм мислил, че ще пристигна миг, в който да заставам тук пред вас и да приказваме за 24 трофеи от Шлема. Последните години получих късмет да пренапиша историята и мисля, че го сграбчих.

Не желая да приказвам единствено за себе си, тъй като Даниил сподели доста благи неща по мой адрес, тъй че, Даниил, първо желая да те поздравя за страхотния шампионат, който изигра, и скърбя за резултата през днешния ден, не го приемай в неприятния смисъл. Честита годишнина на теб и брачната половинка ти! Ако знаеш, че годишнината ви е през днешния ден, може би, можехме да измислим нещо с резултата, знаеш. Шегата настрани, Даниил постоянно е бил общителен към мен и екипа ми, като е ужасно това, че си почнал още като младеж да работиш с треньора ти (б.р. - Жил Сервара) и дружно със стигнали до тук, поради обстоятелството по какъв начин са се развили взаимоотношенията ви и какво сте постигнали дружно.

Пожелавам ви шанс за в бъдеще, а ти ще спечелиш още титли от Шлема, нямам подозрения по отношение на това. Искам също да кажа, че Даниил има вероятно най-автентичната персона от всички в тениса, като неговите чествания след победа, мненията му, обичам ги, просто в никакъв случай не се променяй, Даниил.

`Mamba mentality`. В памет на именития Коби Брайънт, ще те попитам за него и специфичната ти тениска, с която да го почетеш. Откъде пристигна концепцията?

- Аз си мислех за изработката на тази тениска, вероятно, в случай че съумея да печеля шампионата, като това се случи преди седмица. Не споделих концепцията си с никого допреди няколко дни, когато попитах хората си да ми оказват помощ с изработката на тениската. Коби ми беше непосредствен другар, ние сме си говорили доста с него във връзка с успехите, шампионския нрав, когато бях контузен и се пробвах да направя своето завръщане назад към върха в спорта. Той е един от хората, на които дължа доста, поради всичката му поддръжка и препоръки, освен това по най-приятеслкия метод, тъй че това, което се случи преди няколко години, когато той умря, ме нарани надълбоко, заради което 24 е номерът на неговата тениса в тима на " ЛА Лейкърс " и взех решение, че е добра символика да си спомним за него. - приключи в речта си 24-кратният първенец в Големия шлем.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР