Нова Зеландия започна кампания за масово изкупуване на огнестрелни оръжие

...
Нова Зеландия започна кампания за масово изкупуване на огнестрелни оръжие
Коментари Харесай

Нова Зеландия започна масово изкупуване на лично огнестрелно оръжие

Нова Зеландия стартира акция за всеобщо изкупуване на огнестрелни оръжие от жителите. Тя има за цел да компенсира притежателите на неотдавна неразрешените полуавтоматични оръжия в страната, съобщи БГНЕС.
Държавата задели 208 милиона новозеландски $ (120 млн. евро) за изкупуването на оръжията, като в някои случаи компенсацията за жителите ще доближи 95% от платената за придобиването цена. Новозеландците имат период до 20 декември да предадат оръжията си по новата скица.
Новозеландският парламент гласоподава смяна в законите за владеене на оръжие с впечатляващото болшинство от 119 на 1 глас през април. Гласуването беше по-малко от месец, откакто австралийският жител Брентън Тарант атакува две джамии и умъртви 51 мюсюлмани в Крайстчърч, до момента в който предаваше онлайн във Фейсбук.
Полицията счита, че новозеландски жители имат към 14 300 полуавтоматични, щурмови пушки AR-15, каквито употребява терористът от Крайстчърч.
Близо 700 огнестрелни оръжия бяха предадени на полицията още преди началото на акцията. Собствениците на още 5000 оръжия към този момент са се записали за момента, в който полицията ще обикаля да ги събира по места.
Нова Зеландия има обитаеми към 5 милиона души, като се счита, че жителите имат 1,5 милиона огнестрелни оръжия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР