Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия, разкрива Гардиън. Мярката се налага,

...
Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия, разкрива Гардиън. Мярката се налага,
Коментари Харесай

След терора: Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия, разкрива " Гардиън ".
Мярката се постанова, откакто 28-годишният австралиец Брентън Тарант мазета близо 50 души и рани десетки други при зверско нахлуване в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.
Премиерът на страната Джасинда Ардърн разгласи огромни промени в законодателството за владеене на огнестрелно оръжие по-малко от седмица след терора в Крайстчърч. Промените влизат в действие неотложно.
" Напълно имам вяра, че ще има общо виждане измежду новозеландците, тези, които употребяват оръжия за законни цели и тези, които в никакъв случай не са докосвали оръжие, че настъпи времето за преустановяване на всеобщ и елементарен достъп до тези оръжия. И през днешния ден това ще стане ", съобщи Ардърн.
Забраняват се и аксесоари, които могат да трансфорат полуавтоматичните оръжия в огнестрелни оръжия, употребявани единствено от армията, както и пълнители с огромен потенциал и елементи, които разрешават на оръжията да основат полуавтоматичен режим на пукотевица (полуавтоматичен откос).
" На малко, всички полуавтоматични оръжия, употребявани при терористичната офанзива в петък, ще бъдат неразрешени в тази страна ", посочи министър председателят на Нова Зеландия.
Лидерът на страната също е наредил на управляващите да разработят скица за компенсиране на тези, които към този момент имат оръжия. Тя разясни, че ще бъде изплатена " обективна и рационална отплата ". Схемата ще коства на държавното управление сред 100 и 200 милиона $. Ардърн сподели още, че държавното управление към момента работи по какъв начин да я финансира.
Един от проблемите пред Нова Зеландия, която се пробва да затвори малките врати в законодателството за владеене на оръжие и да събере към този момент неразрешените оръжия, е, че няма централизиран указател какви оръжия се имат от жителите.
В Нова Зеландия, която е с по-малко от 5 милиона души население, има към 1,2-1,5 милиона огнестрелни оръжия. Предполага се, че в страната има към 13 500 оръжия като тези, употребявани при офанзивата.
В понеделник държавното управление ще показа втория пакет от промени, който е обвързван с лицензите, регистрацията и съхранението.
Ардърн чака измененията в Закона за оръжията да бъдат прокарани в Народното събрание още в понеделник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР