Нова Зеландия. Страна, на която природата е дала много. Но

...
Нова Зеландия. Страна, на която природата е дала много. Но
Коментари Харесай

Зелена светлина: Изчезващите ледници на Нова Зеландия

Нова Зеландия. Страна, на която природата е дала доста. Но в последно време сякаш желае да й го отнеме. Там има към 3000 ледници и всички отстъпват територия под натиска на климатичните промени.

Най-осезаемо е отстъплението на Франц Йозеф. Доскоро това беше един от най-достъпните ледници в света, само че се оказа, че за последните 10 години размерите му са намалели с 800 м. А за един век - с 3 километра.

За тогавашните красиви гледки припомнят единствено фотосите от туристическите табла. Достъпът от периферията по леда към този момент е неосъществим. Затова хеликоптери придвижват туристите до високите точки на Франц Йозеф.
Паскал Сирги, откривател от университета " Отаго ", Нова Зеландия: Изчезването на ледниците значи по-ранно настъпване на лятото, по-дълги интервали на суша. А това сигурно ще повлияе на живота - на другите действия, на туризма, на земеделието.
За някои смаляването на ледниците може и да попада в рубрика " изтъркано еко-клише ". Но следенето на процесите, свързани със смаляване и изгубване на ледената маса има съответни и много тревожни измерения.

Ако измененията продължат със същите темпове, за Оукланд - най-големият град в Нова Зеландия, това значи непрекъснати наводнения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР