Нова Зеландия, известна с гигантските праисторически представители на птичето царство

...
Нова Зеландия, известна с гигантските праисторически представители на птичето царство
Коментари Харесай

Уникална находка: Откриха пингвин с човешки размери

Нова Зеландия, известна с гигантските праисторически представители на птичето царство - моа, гъски, орли, папагали, прибавя още една находка към сбирката си - фосили на античен пингвин с човешки размери, съобщи ДПА.

Безкрилата птица, живяла преди сред 66 милиона и 56 милиона години, е достигала на растеж до 160 см и е тежала към 80 кг. За съпоставяне - най-едрият пингвин, който през днешния ден населява Земята - Императорският, доближава на височина до 130 см и тежи към 23 кг.

Останките от гигантския пингвин са открити предходната година на Южния остров от фен палеонтолог. Екипи от музея "Кентърбъри " в Крайстчърч, Нова Зеландия, и природонаучния музей "Зенкенберг " във Франкфурт, Германия, са анализирали откритите кости от гигантския пингвин, и са открили, че те принадлежат към незнаен до момента тип, наименуван Crossvallia waiparensis.

Най-близките сродници на безкрилия колос са били пингвините от типа Crossvallia unienwillia, вкаменелости от които са открити в Антарктида през 2000-ата година.

Пол Скофийлд от музей "Кентърбъри " отбелязва, че намирането на фосили от толкоз сходни птици в Нова Зеландия и Антарктида свидетелства за близостта на страната и ледения континент в далечното минало.

"По времето, когато са живели тези пингвини, климатът на Нова Зеландия и Антарктида е бил напълно друг от днешния - доста по-топъл, като актуалният мразовит континент тогава е бил затрупан с гори ", споделя Скофийлд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР