Нова Зеландия е причудлива страна. Крие много природни красоти, но

...
Нова Зеландия е причудлива страна. Крие много природни красоти, но
Коментари Харесай

Хатерия - влечугото с три очи, родственик на динозаврите

Нова Зеландия е причудлива страна. Крие доста естествени хубости, само че и рискове. Също по този начин е дом на хатерията - антично влечуго, което не се среща на друго място по света.

Хатериите доста наподобяват на гущери. Те са влечуги, които са единственият оживял тип до през днешния ден, без съвсем никакви промени от мезозойската епоха (между 66 и 250 милиона години).

Най-близките родственици на хатерията са живели по времето на динозаврите. Става дума за към 200 милиона години.

Влечугото е зеленикаво-кафяво и сиво на цвят. На дължина може да доближи до 80 см и има присъщ остър гребен по целия тил.

View this post on Instagram
A post shared by Frans Photography (@xenia101)

Белег, който хатерията е запазила неизменен към този момент над 200 милиони години, е нейното париетално око. Това трето око, което имат и други скотски типове (гущери, жаби, риба звук, акули, мекотели и др.), се намира в черепа - сред двете естествени очи. То съставлява фоторецептор, т.е. улавя светлина.

Специфичното при хатерията е, че третото око е толкоз развито, че има ретина и леща. Представлява същинско око, само че е покрито с кожа и не може елементарно да се види. То служи за разкриване на инфрачервено излъчване и контролиране на метаболизма му въз основа на слънцето. Смята се, че също оказва помощ на влечугите да виждат в тъмното и по този метод да могат да улавят плячката си.

Друго нещо, което прави хатерията специфична, е че може да живее дълго, сходно на костенурките. Някои екземпляри са столетници, написа labrujulaverde.com.

Хатериите обичат студа. Имат най-ниската телесна температура измежду всички други влечуги. Затова могат да оцелеят посредством зимен сън при рискови условия.

View this post on Instagram
A post shared by Thin Redhead (@thinredhead)

Някои специалисти считат, че климатичните промени може да доведат до изгубването на типа. По-високите температури подготвят към раждането единствено на мъжки екземпляри.

За маорите хатериите за божествени форми и пратеници на Уиро, бога на подземния свят, и по тази причина културата им не разрешава да ги ядат.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР