Нова за Европа и единствена за България система за обеззаразяване

...
Нова за Европа и единствена за България система за обеззаразяване
Коментари Харесай

Спасяват кестените в Павликени чрез инжектиране на инсектицид

Нова за Европа и единствена за България система за обеззаразяване на конски кестен от листоминиращ кестенов молец сподели в Павликени профилирана компания. Компанията се е отзовала на поканата на общинското управление, което от години целеустремено се пробва да овладее болестта по кестените.

 kesteni_640x427
„Павликени е първият град, след София, където бяха третирани два кестена. Преди да навлезе в България, технологията е тествана в Лондонската ботаническа градина и в градските паркове на Париж и Цюрих“, обясниха от кметската администрация.

Специалисти направиха проява като дефинираха точки за слагане на инсектицида, по отношение на дебелината на ствола. Във всяка от тях се инжектира инсектицид и се затапват с биоразградима запушалка. Специалистите потвърдиха, че няма щета за дървото, а еднократно приложение има отминалост 3 години.
Инсектицидът е емабектин бензолат, популяризиран под комерсиалното име „ Авиве “, създаден от швейцарската компания „ Синджента “.

„ Системата е използване на инсектицид посредством постигане до самата проводяща тъкан на дървото като се пробива дупка в кората на дървото и се доближава до сърцевината му на към 12-13 см в дълбочина. По проводящата тъкан веществото доближава гравитачно до короната на дървото “, изясни екологът от компанията Жасмина Кантарева.

Предимството на новия способ е, че не се ползва познатата аерозолна обработка, която не постоянно визира всички изумени елементи на дървото. Инсектицидът е биологичен и не въздейства нито на цъфтежа на дървото, нито на пчелните фамилии. При компостиране на листата от третиран кестен не се регистрира никаква остатъчност от самите листа.
Проблемът с листоминиращия молец визира кестените в цяла Европа. Тези молци се хранят с листната маса и дървото изсъхва.

„ В Павликени имаме цели улици с кестени, също и в дворовете на учебните заведения и детските градини – над 100 дървета в града. Масово всички са инфектирани и за задачата ние ще използваме технологията, която има най-хубави резултати и цена “, акцентира зам.-кметът на Община Павликени инж.Анастасия Вачева.

Преди години учениците от ПГАТ „ Цанко Церковски “ първи алармираха за сериозният проблем с кестените. Те заимстваха способ от чужбина за лекуване на дърветата с феромони.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР