Нова война в Близкия Изток е на път да избухне.

...
Нова война в Близкия Изток е на път да избухне.
Коментари Харесай

Задава ли се нова война в Близкия Изток?

Нова война в Близкия Изток е на път да избухне. И по-конкретно в Северен Ирак. Опитът на кюрдите там да разгласят автономията си за страна срещна гневна опозиция от Багдад, а след времето на остри реплики сред двете страни към този момент се стигна и до действителен въоръжен спор.

Десетима кюрдски бойци са починали, а други 27 души са ранени по време на стълкновение с иракски проправителствени сили в провинция Киркук. По думите на представител на здравните управляващи в район Чамчамал броят на починалите обгръща единствено записаните случаи в лечебни заведения в района. Кюрдските управляващи показват също, че десетки други бойци пешмерга са в неопределеност, откакто иракската войска стартира интервенция поради референдума за самостоятелност на самостоятелния район от началото на месеца, съобщи БГНЕС.

От интернационалната коалиция против " Ислямска страна ", водена от Съединени американски щати, приканиха за отбягване на ескалацията и разговор. " Продължаваме да пазиме разговора сред иракските и кюрдските управляващи. Всички страни би трябвало да останат фокусирани върху успеха на нашия общ зложелател в Ирак – " Ислямска страна ", уточни в изказване на представителя на Пентагона ген. Робърт Уайт.

В основата на военната интервенция стои дълготраен спор сред кюрдите и Багдад за територии от сирийската до иранската граници. Те се намират южно от провинции Ербил, Сюлеймания и Дохук, които дружно образуват Иракски Кюрдистан, покривайки общо 37 000 кв. км. В тях живеят към 1,2 млн. кюрди.

Самият Иракски Кюрдистан получава автономност през 1991 година Той е дом на 5,5 млн. кюрди и покрива 75 000 кв. км. Официално автономията е вписана в конституцията през 2005 година, когато самият Ирак става федерална република. За кюрдите обаче този район не обгръща всички територии, които съгласно тях исторически им принадлежат, измежду които и богатият на нефт Киркук.

Бойците пешмерга управляват огромна част от провинцията от 2014 година, когато федералните сили се изтеглиха оттова поради настъплението на " Ислямска страна ". В следствие те поеха контрола и върху други оспорвани райони. В края на предходната седмица иракският министър председател Хайдер ал Абади насочи предизвестие към кюрдските бойци да се изтеглят от Киркук. И заплаши, че в противоположен случай Багдад ще предприеме дейности.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР