Нова визия за икономиката на България представи икономистът и депутат,

...
Нова визия за икономиката на България представи икономистът и депутат,
Коментари Харесай

Идея! Плажовете да не са концесия, а да ги стопанисват общините, както в Гърция

Нова визия за стопанската система на България показа икономистът и народен представител, ръководителят на парламентарната комисия по стопанска система Петър Кънев на Националното заседание на Българска социалистическа партия. Петър Кънев отдели място на компаниите, на общините, на Брутният вътрешен продукт и на туризма.
Една от концепциите, които той показа, беше да спре отдаването на плажовете на концесия, написа " Флагман ".


„ Говорим за страната на кривите огледала в икономиката”, сподели той и стартира с това, че би трябвало да има промени както в стопански проект, по този начин и посредством правосъдна промяна.

„ Идеята за излизане на страната от стопанската система е илюзорна и спекулативна. Българска социалистическа партия ще работи за икономическа страна, а не за страна без икономика”, сподели Кънев.

Той уточни, че повода в България да няма вложения последните години, е защото това зависи от бизнес средата и свободата на правосъдната система.

„ Тази година отчитаме висок Брутният вътрешен продукт. България сега е в един добър стопански дирек. Над 70% от стопанската система е обвързвана с Европейски Съюз. Но растеж от 4% нас не ни удовлетворява, би трябвало да гоним 6-7-8% растеж, нещо, което апропо прилежащи на нас страни го постигнаха”, изясни Кънев.

Той уточни, че обезлюдяването на страната е голям стопански проблем.

Петър Кънев показа едно предложение облагата от обществените предприятия да се събира в Държавен капиталов фонд.

Като липса на логичност дефинира Петър Кънев крайността, в която изпаднаха българските общини, защото аутсорсваха безусловно всичко – чистотата, водоснабдяването и други

По думите му борбата да се оказва помощ на дребния и междинния бизнес би трябвало да продължава - в България сега има 480 хиляди компании, в тях работят от 1.6 до 1.8 индивида, т.е. това са фамилни компании, даде за образец той.

В комисията по стопанска система са се пробвали да раздвижат бизнес средата и да я подкрепят, сподели Кънев, само че уточни, че компания от 2-ма индивида би трябвало да дава отговор на условията с 28 документа. А бизнесът тази година е бил ударен от няколко закона – Законът за отбрана на персоналните данни, за авторските права, криминализиране на връзките, криминализиране на връзките сред компании.
„ Не бива брюкселските закони да ги одобряваме незабавно, като папагали”, е мнението на икономиста.

Накрая Петър Кънев се спря и на бранша Туризъм. Той изложи данните, че туризмът дава 12% от Брутният вътрешен продукт, повече от енергетика и други браншове.

„ През последните години у нас има растеж на туристи. Особено събитията в Турция пренасочиха огромна част от туристите”, изясни депутатът от Българска социалистическа партия.
Според него обаче България би трябвало да има 4 туристически сезона и да се разивават СПА-туризъм, културно-исторически и други, а освен да се удължават летния и зимния туристически сезон.

Определено неналичието на фрагменти е най-тежкият проблем, означи Кънев. Той е безапелационен, че с импорт на фрагменти няма да се стигне на никое място, а представителите на туристическите компании сами си режат клона, защото докарват служащи за една година-две от Украйна, Молдова, Армения, дават им 500-600 лева и по-късно те бягат.

Интересен акцент в икономическата стратегия на Петър Кънев и Българска социалистическа партия беше „ Зелената икономика”.

В програмата се предлага унищожаване на концесиите на плажовете. Кънев дефинира концепцията като нелоша и сподели, че в много страни, в това число и Гърция, към този момент е по този начин.
„ Закъсняхме обаче с тази концепция, към този момент се подписват контракти за по 15-20 година и чисто юридически е комплицирано, само че аз съм безапелационен, че там, където е допустимо, концесиите би трябвало да се отстранен, да се отдадат плажовете на общините”, изясни Петър Кънев.

По темета Земеделие Кънев разяснява, че в България е станал моделът на латино-американска земеделска система. „ 200 фамилии в България усвояват 80% от земеделските дотации. Субсидиите на калпак ще убият замеделието, а дебатът за това към този момент стартира и в Брюксел”, уточни Кънев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР