Нова вечер на протести в Габрово. Градът остава под обсадата

...
Нова вечер на протести в Габрово. Градът остава под обсадата
Коментари Харесай

Стотици отново излязоха на протест в Габрово

Нова вечер на митинги в Габрово. Градът остава под обсадата на полиция и жандармерия, откакто снощното неодобрение прерасна в конфликти и разпра.
Тази вечер протестиращи още веднъж се събраха на площад „ Възраждане ". Имаше опит да се излезе с декларация срещу вандалските прояви по време на митинга, съобщи Нова телевизия.

Стотици протестиращи пробваха да нахлуят в следствието в града в сряда вечерта, където се намираха арестуваните за побоя преди дни. След като не съумяха, щурмуваха ромската махала. Нанесени са провали в няколко къщи. След всичко това в София вицепремиерът Красимир Каракачанов свика Съвет по сигурността.
Тази заран Габрово осъмна под полицейска обсада. А мъжете, които бяха арестувани за побоя над продавач, което стана повода за всичко това, се изправиха пред съда. Те остават в ареста за непрекъснато. Междувременно стартира събарянето на противозаконни къщи в махалата.
Съборени комини, счупени прозорци на къщи и безпорядък по улиците - в това прерасна спонтанни митинг нощес. От полицията признаха, че са били сюрпризирани.

„ В резултата от тези нерегламентирани дейности беше счупено стъклото на Следствения арест и по две от къщите има изпочупени стъкла н прозорци”, изясни Тодор Гребенаров – Главна дирекция „ Национална полиция”.
„ Една от аргументите да има експлоадиране на публично напрежение е методът, по който се разясняват интеграционните политики. Самото чувство, че някой има по-особени права или някой не съблюдава законите, е повода да стигнем дотук”, разяснява вицепремиерът Томислав Дончев.
За повече успокоение, жандармерия пази всички основни точки в града.
Пострадалият чиновник, който арестуваните мъже нападнаха и биха, прикани за успокоение
„ Благодарен съм на хората, които ме поддържаха. Моето обръщение е да работим спокойно и умерено и не желаеме да всява етническо напрежение в града”, съобщи Венцислав Иванов – чиновник в супермаркета.
Пред съда тримата нападатели споделиха, че съжаляват. Съдът обаче реши, че има заплаха да се укрият или извършат друго закононарушение. Освен това тримата са осъждани за обири и закононарушения от общ темперамент. Затова останаха за непрекъснато в ареста.
В същото време от община Габрово, започнаха събарянето на противозаконни и рушащи се постройки, в които има заплаха да се самонастанят хора
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР