Нова вълна от руски артилерийски удари по гражданската инфраструктура остави

...
Нова вълна от руски артилерийски удари по гражданската инфраструктура остави
Коментари Харесай

Украинската армия настъпва към ключов град

Нова вълна от съветски артилерийски удари по гражданската инфраструктура остави към 40 % от жителите на Киев без ток.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8715
Това сподели през днешния ден кметът на града Виталий Кличко, като в това време украинските военни оповестиха, че са постигнали нов прогрес в контраофанзивата си на изток, съобщи Ройтерс. Тази заран имаше сигнали за въздушна паника в цялата страна. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк сподели, че повече от 120 ракети са били изстреляни по Украйна, „ с цел да разрушат сериозна инфраструктура и за всеобщо ликвидиране на цивилни “. Няколко мощни детонации се чуха в центъра на украинската столица. Кметът на Киев Виталий Кличко прикани хората, в случай че е допустимо да заредят мобилните си телефони и да се запасят с вода. Малко по-късно Кличко сподели, че 40 на 100 от потребителите в столицата нямат електричество, само че се работи за възобновяване на зареждането. Властите оповестиха също за офанзиви на някои места в Южна и Западна Украйна. Съобщава се за детонации в региони, включващи Полтава, Одеса, Харков, Николаев и Лвов. 

Украинските военни споделиха през днешния ден, че се напреднали покрай стратегическия град Кремина в Луганска област. След този град, който в този момент е окупиран от руснаците, се намират по-големите градове Северодонецк и Лисичанск. Освен това отвоюването на Кремина от украинските сили ще разреши нахлуване към Старобилск – транспортен център, през който съветската войска в Североизточна Украйна доставя частите си. „ Нашите бойци не престават офанзивните си дейности в региона на град Кремина. През седмицата бранителите на Украйна напреднаха с до 2,5 километра по посока на това обитаемо място ", сподели бригаден военачалник Олексий Громов.

По-рано основаният в Съединени американски щати мозъчен концерн " Институт за проучване на войната " сподели, че съветската войска събира войски в региона на Луганск в подготовка за огромна борба. Украинският регионален шеф на Луганска област Сергий Гайдай написа в „ Телеграм “ за скупчване на съветски войски и за тежки боеве край Кремина. Агенция " Укринформ " пък съобщи, че на полигони в Беларус има 11 000 бойци на съперника и над 400 единици въоръжение и военна техника на страната окупатор. Това е съобщил на брифинг  зам.-началникът на Главното оперативно ръководство на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна бригаден военачалник Олексий Громов.

Генерал Громов сподели, че по продължение на държавната граница на Украйна с Беларус ситуацията остава следена и постоянна. Врагът продължава да покачва нивото на подготовката си като организира учения на беларуски полигони. Громов заяви, че понастоящем групировката на съветските войски, която е разгърната в Беларус, както и в Брянска и Курска област на Руската федерация, е два пъти по-малка от групировката, която през февруари беше задействана за нахлуване против Киев – 22 000 в този момент, при 45 500 при започване на нашествието. Зам.-началникът на Главното оперативно ръководство уточни, че даже при положение на привличане на всички бойни беларуски военни елементи от състава на сухопътните войски и на силите за специфични интервенции, общата бройка ще наброява към 30 000 души.

Громов сподели още, че Русия е изнесла от беларуска територия всички ресурси от муниции за артилерийски системи и за реактивни системи за залпов огън, които са били трансферирани там в навечерието на нападението против Украйна, с цел да обслужват ползите на въоръжените сили на Русия. Според Громов, Минск има лимитирани благоприятни условия да обезпечи муниции за настъпателна формация от военни на своя територия. Заедно с това се уголемява контролът над военните летища на Беларус и продължава работата по в допълнение съоръжение на летищата в Мачулишчи, Барановичи и Лунинец. Планира се Мачулишчи да стане основен център за потребностите на въоръжените сили на Руската федерация, разгласи военачалник Громов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР