Нова вълна от фишинг-атаки през електронната поща изнудва потребителите и

...
Нова вълна от фишинг-атаки през електронната поща изнудва потребителите и
Коментари Харесай

Рекет в мрежата: Нова схема за киберизнудване през електронната поща

Нова вълна от фишинг-атаки през електронната поща изнудва потребителите и експлоатира страха от откриване на най-интимните им моменти. Подобни случаи има регистрирани и в България.

Снимка: bTV
Това, което прави опасността да наподобява сериозна, е събитието, че в имейла има пароли, които потребителят фактически е употребил.

Само за последната година 4-кратно е повишена базата данни на консуматори, които хакерите си разменят и търгуват. Между 7 и 9 милиарда потребителски имена и пароли са събрани от пробиви в огромни онлайн платформи.

Снимка: bTV
В специфични търсачки можете да ревизирате дали паролите ви към този момент са при хакерите.

Потребители у нас получават имейл с някоя от действителните си пароли и известие, в което се изяснява, че компютърът им има вирус, задействал уебкамерата, до момента в който гледат уеб сайтове за възрастни.

Снимка: bTV

Станислав и негови другари получили също. Писмото желае откуп от 1400 $ в криптовалута или видеото ще бъде разпратено до контактите му в обществените мрежи.

“Колкото и да е необичайно очевидно има прекомерно огромна аудитория поради доста пробиви, тъй като има не един и два случая, в които съм разубеждавал хора да заплащат откуп, тъй като е празна офанзива, само че близки до мен хора са били атакувани по този начин”, изясни Станислав Атанасов, специалист по киберсигурност и отбрана на персонални данни.

Снимка: bTV
За да бъде правдиво известието, се употребява същинска ключова дума на потребителя до който е имейла. Тя е налична в базата данни с изтекли в " тъмния интернет ", откакто голям брой интернет уеб сайтове и платформи бяха пробити. Дали и вашата е в листата - може да ревизирате с търсачка онлайн.

„ Този вид хакерски атаки са доста рискови, тъй като експлоатират човешките недостатъци и пороци - боязън, позор и и суетност - в тази ситуация и за мързел. Пароли, които не са сменяни с години. Има елементарни правила - сменяйте я като четка за зъби - най-малко на 3 месеца и не я казвайте на никого. Но през днешния ден се желаят пари, на следващия ден някой ще нападна държавни чиновници и ще изиска държавни тайни”, разяснява Ваня Палейкова, специалист по киберсигурност и отбрана на персонални данни.

Съветът на експертите е паролата да има и числа, и букви, и знаци – дълга най-малко 12 знака. Да е обособена за всяка платформа, която може да генерирате със програмен продукт и да не вярвате на закани по пощата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР