Нова вълна на повишение на банковите такси се задава от

...
Нова вълна на повишение на банковите такси се задава от
Коментари Харесай

Идва ново увеличение на банковите такси

Нова вълна на покачване на банковите такси се задава от декември. След като огромните трезори у нас подвигнаха цените на част от най-използваните от жителите финансови услуги при започване на октомври, към този момент се включват и по-малките банки, написа в. " Сега ".
ЦКБ, Българо-американска кредитна банка, Токуда банк, Пощенска банка, Първа капиталова банка, Интернешънъл асет банк оповестиха промени в цените си, които влизат в действие през декември. Банка ДСК, която от началото на октомври към този момент подвигна част от таксите си, готви нови промени от 15 януари 2020 година.
Българо-американска кредитна банка (БАКБ) завишава таксите, които събира по входящи и изходящи преводи във валута, друга от евро. Към банки от Европейски Съюз плюс Швейцария и на книжен притежател таксата на тези преводи скача 2.50 на 4 лева, а когато е посредством системата RINGS – от 15 на 20 лева А в случай че са посредством виртуална банка – от 10 на 13 лева Таксата за вътрешнобанков превод се подвига от 1.20 на 1.50 лева
От 3 декември Първа капиталова банка към този момент ще полза воденето на банкови сметки посредством MyFibank с 2.50 лева месечно, а когато към тях има дебитна карта – 2 лева От 3.50 на 4 лв. се подвига цената на месечното обслужване на банковия пакет " Моят избор ". За същия пакет, само че онлайн, таксата се подвига от 3 на 3.50 лв..
Промени ще има и в размера на сумите за касови интервенции. В момента при внасяне в брой на 5000 лева, или 2500 евро, не се събира комисиона. От декември обаче лимитът пада на 3000 лева или 1500 евро. Над тази сума ще се събира по 0.1%, а в случай че е в евро – 0.15%, или най-малко 1 евро.
Тарифата на банката за междубанков превод скача от 2.50 на 4 лв.. От 25 на 30 лв. ще се усили услугата посредством системата RINGS. Вдигат се таксите за разпореждане от вътрешнобанкови сметки на гише – от 1 на 1.50 лв..
Централна кооперативна банка (ЦКБ) е оповестила нови промени от 12 декември и още едни от 20 януари следващата година. Така да вземем за пример ЦКБ възнамерява да усили месечната такса за поддържане на разплащателна сметка без дебитна карта от 2.50 на 2.90 лева, а в случай че е във валута – от 1.7 на 2 евро. С дебитна карта повишаването на обслужването на разплащателни сметки ще е по-слабо – от 2.10 на 2.20 лева и от 1.10 на 1.50 евро, в случай че е в задгранична валута.
Завишават се таксите при касови интервенции. За внасяне на суми в брой ще се събира 0.15% от сумата над 3000 лева при настоящи 0.1%. Повече ще се заплаща и за изтегляне на пари в брой от разплащателни, депозитни или спестовни сметки – 2 лева плюс 0.4% за сумата над 2000 лева при настоящи 1 лева плюс 0.3% от сумата над 2000 лева ЦКБ възнамерява покачване и на таксите за кредитни преводи и директни дебити, както и на таксите по запорирани сметки.
Пощенска банка усилва таксите за разкриване и обслужване на сметки за физическите лица от 18 декември. Не 2 лева, а 2.50 лева ще коства откриването на разплащателна сметка в офис на банката, а в случай че е във валута, покачването е от 1 на 1.50 евро. Таксата за обслужване на общоприета разплащателна сметка без дебитна карта се покачва от 2.50 на 3.50 лева месечно.
Банката покачва таксата и при изтегляне на суми от разплащателна и спестовна и депозитна сметка – от 0.35% на 0.40% върху сумата. Поскъпват и левовите преводи на каса към други банки, както и вътрешнобанковите преводи – от 1.50 на 2.50 лева
От следващата година ДСК ще оскъпи обслужването на разплащателните сметки. Ако към тях има дебитна карта, месечно таксата ще стане 2.30 лева при настоящи 2 лева, а без дебитна карта – 4 лева при настоящи 3 лева По същия метод нарастват сметки със студентска карта DSK-ISIC, както и специфичните сметки на аграрни производители. ДСК при започване на октомври към този момент оскъпи част от вътрешнобанковите и междубанковите преводи. Банката усили и месечната такса за съществена дебитна карта Mastercard Space и Visa Space от 3.75 лева на 4.15 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР