Нова уеб платформа за достъп до обществена информация беше представена

...
Нова уеб платформа за достъп до обществена информация беше представена
Коментари Харесай

Във Варна представиха нова платформа за достъп на гражданите до обществена информация

Нова уеб платформа за достъп до социална информация беше показана през днешния ден във Варна, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Чрез нея жителите и цялата общност в страната ще могат да изпращат въпроси и да получават отговори по разнообразни тематики свързани с администрацията, като информацията ще може да се вижда освен от съответното лице, а от всички.

" Всички 510 администрации в България са длъжни да ползват тази платформа. Освен регистрация, те би трябвало да имат и модератор, към който жителите да се обръщат за информация. Отговорите ще се получават в общоприетите по закон периоди. Дори при отвод, хората ще могат да видят основанията и претекстовете за това ", изясни Красимир Божанов, шеф на дирекция " Модернизация на администрацията " към Министерски съвет.

Той уточни, че анонимни въпроси и такива към структурите на Европа не могат да се задават. Платформата към този момент работи, само че публично ще започва през юли.

Платформата съставлява единна, централна, обществена уеб основана осведомителна система, която обезпечава електронно целия развой по подаване и разглеждане на заявление за достъп до информация, препращане по подготвеност при нужда, даване на решение и издание на съответната информация от задължените по Закона за достъп до социална информация субекти.

Програмата е създадена от дирекция " Модернизация на администрацията " към Министерски съвет и се явява трети канал за подаване на заявки за достъп до социална информация, с изключение на познатите на книжен притежател и по електронната поща.

" IT-платформата е наша разработка и до колкото аз знам е първата от този вид в Европа ", добави Божанов. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР