Нова твЗащо необходимостта от донорна тъкан нараства?Присаждане на кръстни връзки

...
Нова твЗащо необходимостта от донорна тъкан нараства?Присаждане на кръстни връзки
Коментари Харесай

Един от малкото в света: Български лекар спасява пациенти с донорна тъкан

Нова тв

Защо нуждата от донорна тъкан нараства?

Присаждане на кръстни връзки взети от донор. България е една от дребното страни в Европа, където екзотичната на пръв взор намеса се прави от години. Оперираните пациенти са към този момент над 300. Повечето от тях са младежи, скъсали връзките, които държат коляното устойчиво при напълно нормално придвижване.

Лилия Белева разтегля кръстна връзка, когато е едвам на 15, до момента в който танцува. Следват болки в коляното при всяко придвижване. В продължение на 5 години, тя не обръща внимание. До предходната година.



" При най-обикновено превръщане обратно ми се засука коляното и си скъсах връзката....В началото настава една шокова обстановка...Не можех въобще да си стъпвам на крайници ", сподели Белева.

" Този проблем би могъл да се случи на всеки - военнослужещи, и даже на хора, които спортуват. Имам пациенти, които са потърпевши къпейки се в морето, във неспокойствие. Абслютно никой не е застрахован ", съобщи доктор Атанас Андреев - ортопед-травматолог, УМБАЛ " Св. Анна " пред камерата на " Събуди се ".

И защото, поради женската анатомия, казусът е по-често срещан при дамите, решението при Лилия е едно - да се извърши трансплантация. За да върви още веднъж обикновено, й присаждат материал от трупен донор. Интервенция като тази се прави в малко европейски страни. България, е една от тях, в лицето на доктор Андреев и екипа му от болница " Св. Анна ".

" Това се прави извънредно в Съединениете щати, Япония, Белгия, България, Унгария. Някои чешки създатели оповестяват за такива трансплантации, само че не като всеобща процедура ", сподели доктор Андреев.

" Най-първоначалната ми реакция беше кой ще бъде донорът. Впоследствие разбрах, че когато става въпрос за връзки не е толкоз капризна обстановката, както в случай че се постанова трансплантация на някакъв орган ", съобщи Белева.

Да се разчита на сухожилие от донор в тъканната банка е пожеланият от доктор Андреев вид. Присъждане на лични тъкани, взети от друго място по тялото на пациента, била всеобщата процедура, само че криела опасности, като инфекции и по-бавно възобновяване.

" Малко неуместно звучи да разрушим една конструкция, с цел да възстановим друга. Това би звучало по този начин, както в случай че ни е спукана задната гума на колата, да пренесем предната гума откъм гърба и да се опитаме да караме колата ", съобщи доктор Атанас Андреев.

Година след интервенцията, Лилия е възвърнала цялостния си размер на придвижване, а белегът от трансплантацията се е смалил, колкото монета от 20 стотинки.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР