Нова твЗападнонилска треска заради комарите, лаймска болест заради кърлежите, продължаващият

...
Нова твЗападнонилска треска заради комарите, лаймска болест заради кърлежите, продължаващият
Коментари Харесай

От какво да се пазим през лятото?

Нова тв

Западнонилска тресчица поради комарите, лаймска болест поради кърлежите, продължаващият към този момент няколко месеца проблем с морбили и летните вируси, които предстоят. Така наподобява епидемиологичната обстановка в България.

„ Всеки сезон има свои особености. В момента обстановка е такава. Западнонилската тресчица е най-актуална, тъй като когато стане инфектиране на мозъка от такова захапване, смъртността е висока. Комарите – това са насекомите, преносители на този вирус. Той за първи път е потвърден в Африка. Нашенските комари хапят след 18 ч. и хапят през нощта. Хората да се опитат да не позволяват комари в спалнята, да не вървят тук-там с комари и да изпозват репеленти - по облеклата, по кожата. Трябва да кажем, че с не всяко захапване се заразяваш ”, разяснява в студиото на „ Събуди се ” шефът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.



Проблемите с кърлежите и това, че те са преносители на лаймска болест не престават да вълнуват.

„ Лаймската болест е една от 10 инфекци. Най-важното е, когато те ухапе кърлеж в града, в парка, след връщане от гробища - със свалянето на кърлежа не би трябвало да се бие тетанус. 10,2 пъти понижава вероятността да се разболееш, с добра предварителна защита ”, добави професорът.

Два нови случаи на морбили са регистрирани през последните дни.

„ Само не се плашете! Морбили – това е една детска зараза. Проблемът е когато заболеят деца до 1-годишна възраст, след 10-тина година могат да се появят неврологични затруднения. По информация от тази заран, записаните случаи от февруари до в този момент са 997 ”, уточни шефът на центъра по заразни и паразитни заболявания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР