Нова твЗаконът за социалните услуги ще постави минимален праг на

...
Нова твЗаконът за социалните услуги ще постави минимален праг на
Коментари Харесай

По-високи заплати за социалните работници?

Нова тв

Законът за обществените услуги ще сложи най-малък предел на заплатите

По-високи заплати за обществените служащи посредством промени в законодателството . В момента експертите, които работят с хора с увреждания, са едни от най-ниско платените у нас. Проектозаконът за обществените услуги планува минимални прагове за заплащането на този вид личен състав.

Законът за обществените услуги е третият основен законопроект на общественото министерство. Той обгръща освен хората с увреждания, а още възрастни хора,  които обаче не се оправят сами. Деца в риск и такива, които просто имат потребност от обществена поддръжка, както и сегашни и бъдещи родители.

Към момента в страната ни се оферират над 1300 обществени услуги , финансирани от страната. Основен снабдител са точно общините. За страдание обаче в 47 общини у нас хората нямат достъп до тази помощ.

Парите в сферата се повишават за последните 10 години растежът е забележителен. През 2008 година страната е отделяла 36 млн. лева за обществени услуги, предоставяни в общността. В бюджета за следващата година са планувани близо 164 млн. лева Оказва се обаче, че макар растежа и през 2019 година повече пари за обществените служащи няма да има.

Мария Тошева работи в Центъра за обществени услуги в Пловдив от самото му разкриване. Освен рехабилитатор, постоянно й се постанова да бъде и психолог, и терапевт, а от време на време и просто другар. И в случай че персоналната мотивация е на разположение, то финансовата липсва. В бранша на обществените служащи личният състав застарява.

Проектът на Закона за обществените услуги планува да бъдат въведени минимални условия за възнаграждение в бранша. Според министъра специфична разпоредба ще подсигурява повишението на заплатите.

„ Ръстът в общия разход за бюджета в идната година е 30 млн. лева Следващата година са планувани 260 млн. лева, само че това не е задоволително от позиция на това да обезпечи по-високо възнаграждение на работещите ”, разяснява общественият министър Бисер Петков.

Ако бъде признат, законът ще влезе в действие през 2020 година

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР