Нова твВъв водите й са установени пластмасови мленки от преработка

...
Нова твВъв водите й са установени пластмасови мленки от преработка
Коментари Харесай

МОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Нова тв

Във водите й са открити пластмасови мленки от преправка на полиетиленови боклуци

Преустановено е замърсяването на река Марица, оповестиха от Министерство на околната среда и водите. Тази заран е осъществено наново пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е прекратено. Показателите от Градски колектор-1 са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени субстанции – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени субстанции – 29 mg/l.

Бяха взети водни проби от отпадъчните води на апаратура за преправка на боклуци в промишлената зона на Пазарджик, от двата градски колектора на ул. " Заводска " и от отпадъчните води на предприятия за преправка на хартия в село Главиница, община Пазарджик. Проверени са още три промишлени обекта в индустриалната зона, за които се откри, че сега не заустват отпадъчни води в канализационната система с водоприемник река Пишманка, локализирана като сектор на замърсяването.

Във водите й са открити пластмасови мленки от преправка на полиетиленови боклуци. Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталацията за преправка на боклуци на „ Екоинвест ”ЕООД за източник на замърсяването. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации (ПДК) на субстанции в индустриалните отпадъчни води на обекта по Наредба 7, за реда и метода за заустване на отпадъчни води в канализационните системи. Превишени са следните индикатори: химическа нужда от О2 (ХПК) – при норма 700 mg/l, пробите демонстрират 2322 mg/l, или 3 пъти над ПДК. А нормата за неразтворени субстанции е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези индикатори са открити и в градския колектор, който води отпадъчните води от „ Екоинвест ”ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и нерезтворени субстанции - 5392 mg/l/. Анализът на данните сочи за минало залпово замърсяване от този обект. От през вчерашния ден следобяд „ Екоинвест ”ЕООД прекрати индустриалната си активност, обвързвана с образуване на отпадъчни води.

Припомняме, че от през вчерашния ден ксперти от РИОСВ–Пазарджик, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда ревизират сигнал за мъртва риба в река Марица, под моста на с. Огняново.

Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Костадин Гешев неотложно образува екип от специалисти и беше осъществено подробно проучване на региона за следи от източници на замърсяване. За случая бяха известени окръжният прокурор на Пазарджик, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи и шефът на ОДБХ, за взимане на проби от умрялата риба и определяне аргументите за гибелта й. Образувано е досъдебно произвеждане.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР