Нова твВъпреки че София възниква като селище покрай минералните извори

...
Нова твВъпреки че София възниква като селище покрай минералните извори
Коментари Харесай

Ще рухне ли историческата баня в Княжево?

Нова тв

Въпреки че София поражда като населено място около минералните извори в региона, през днешния ден една от емблемите на града, е на път да бъде заличена. Любимата минерална баня на княз Батенберг - тази в Княжево, от години тъне в съсипия, a немалко количество лековита вода остава неизползвано.

Сгушено в полите на Витоша, в центъра на малко село покрай София, се намирала неговата най-голяма горделивост - Mинералната баня. В началото е излолзвана от турски владетели. А след Освобождението от княз Батенберг. Посещавал банята всяка събота и неделя. Впечатлен от качеството на водата, в негова чест, селото било прекръстено - Княжево.



Днес селото го няма. Превърнало се е в квартал. Банята, е към момента там, макар че наподобява напълно друго.

За да не изгубим окончателно една от перлите на София, преди две години поданици на квартала се събират и вземат решение да се намесят по Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. В Столична община входират предложение.

" Има опция за потребление на тези води за един рехобилитационен център. Много добра за пиянство, за жлъчно-каменни, чернодробни болести, за високо кръвно, за еднокринни, диабет. Тези минерални води са доста добре естествено предпазени. Отгоре има доста мощен слой от глини, които лимитират смесването на минералната вода с горните пресни, вероятно нечисти води ", сподели пред камерата на " Събуди се " инж. Ваня Николова,  " Благоустройствени действия и обществени пространства " - Столична община.

Банята се зарежда от естестествен извор. Днес намиращ се под пътната настилка на бул. " Цар Борис " III. Отделно има още един. И няколко сондажа. Четири са обособени като водоналивни кътове. Два - отдадени на заводи за бутилиране на минерална вода. А други два се употребяват за ежемесечен мониторинг - единственото обвързване на общината.

" Находище " Княжево " не е предадено на Столична община за потребление по закона за водите, както са други 8 залежи, защото там има дадени концесии за бутилиране на минерална вода ", съобщи инж. Николова.

От Министерство на здравеопазването признават, че постройката е амортизирана и механически износена, само че със средства за възобновяване й сега не разполагат. Поради тази причина са подготвени да прегледат всички стимулирани оферти за предписание с парцела. 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР