Нова тв Централната избирателна комисия представи бюлетината, с която ще се

...
Нова тв
Централната избирателна комисия представи бюлетината, с която ще се
Коментари Харесай

ЦИК представи бюлетината, с която ще се гласува

 Нова тв Централната изборна комисия показа бюлетината, с която ще се гласоподава на идните парламентарни избори. Представители на комисията демонстрираха и по какъв начин се гласоподава машинно.

Бюлетината е дълга към 60 см. Броят на кръгчетата в нея зависи от броя на претендентите, което пък зависи от размера на МИР, който е оптимално 36. 

" В бюлетините за вота в чужбина няма кръгчета за гласоподаване по преференции. Това е по този начин, тъй като там се дава избор единствено за партии, обединения и предприемчив комитет ", съобщи представителят на ЦИК Таня Цанева. 

На гърба на бюлетината е черната линия и наложителните две места за слагане на печата от СИК.

ЦИК ще излезе със особено решение за целесъобразното прегъване на бюлетината. По всяка възможност, откакто тя се откъсне от кочана, горният перфориран откъслек ще остане на него. Самата бюлетина ще се сгъне по този начин, че да може да се сравнят двата номера на нея. След това евентуално ще има и второ прегъване, с цел да се подсигурява анонимността на вота. Това стана на специфичен брифинг.

" Хората, които имат усложнения с достъпа до изборни секции, до 20 март би трябвало да заявят предпочитание да гласуват в подвижна урна. Заявката се прави онлайн или посредством прокурист в общината по непрекъснат адрес ", разясни представителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявки се отваря секция с преносима изборна кутия. Тя ще бъде различна от COVID-секцията. 

Ако гласуващият има разнообразни постоянен и настоящ адрес, може да промени настоящия до 20 март като подаде заявление по пример. Същият е срокът и за попълване на заявления за гласоподаване на друго място. На 22 март кметът на общината прави предложение за сформиране на преносими изборни секции за гласоподаватели с трайни увреждания.

От ЦИК показаха и машините за гласоподаване, които в съботния ден преди изборите ще бъдат ситуирани в секциите и ще бъде осъществено образование на членовете на СИК. Когато член на СИК активира машината тя ще отпечатва нулев протокол за разкриване на изборния ден. Той е лист с всички претенденти и преференции. Преференцията – пресъздава името на претендента. При глауването на избиратея се дава една от 3 специфични карти, която се поставя в машината и на екрана се появява електронната бюлетина.

Машината не може да бъде изключена преди избрания час, тъй като има защита против злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му. След това тя калкулира резултатите. " Няма преброяване и човешка интервенция в броенето ", безапелационни са от ЦИК.Техническо решение е коя партия на коя страница ще е при машинното гласоподаване, като оптимално броят им на страница ще е по 12. Общо машините за гласоподаване са 9390.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР