Нова твТе ще решат как да разпределят 50 милиона лева

...
Нова твТе ще решат как да разпределят 50 милиона лева
Коментари Харесай

Лекарският съюз и здравните власти започват преговори за повече пари

Нова тв

Те ще решат по какъв начин да разпределят 50 милиона лв. от запаса на НЗОК

Българският лекарски съюз и здравните управляващи стартират договаряния за повече пари. Основната тематика ще бъде по какъв начин да се разпределят 50 милиона лв. от запаса на здравната каса.

Парите са за финансиране на клиничните пътеки, които са остарели и не дават отговор на действителните разноски на лечебните заведения за лекуване. Новината за спомагателни 50 милиона лв. за здраве пристигна на фона на митинги в единствената детска болница в България.

„ Основен акцент и приоритет при актуализирането на цените ще бъдат детските пътеки ”, заяви Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето

„ Умишлено не бяха посочени тъкмо кои, тъй като това е въпрос на разбор ", заяви от своя страна Иван Маджаров – ръководител на „ Български лекарски съюз ”. За протестиращите педиатри обаче от в този момент е ясно.

„ Тези 50 милиона лв. са извънредно незадоволителни. Имаме клинични пътеки, за които не може да се покрие и една десета от сумата, която би трябвало да бъде включена в нея, с цел да можем единствено да диагностицираме ”, сподели доктор Теодор Василев, СБАЛ по детски заболявания " проф. доктор Иван Митев ".

Освен за диагностика и лекуване на деца, 50-те милиона лв. ще отидат и за белодробни болести и за сърдечна непълнота. Те са за шест месеца.

„ 50 милиона лв. за шест месеца, до края на годината, по никакъв начин не са малко ”, сподели още Маджаров.

Покрай проблемите с детското здраве стана ясно, че парите за клиничните пътеки, с които страната покрива разноските на педиатрите, не са обновени от най-малко 7 години. Това е единствено част от проблемите с парите за клинични пътеки като цяло.

„ Те в действителност всички не са обновени, само че тези, които са в най-тежко състояние, са пътеките за обслужване на белодробни болести и пътеките, които служат за лекуване на хронични сърдечни болести, с които лекуваме в общинските лечебни заведения ”, добави ръководителят на лекарския съюз.

Протестиращите педиатри дадоха 10 дни пролонгация на управляващите да изпълнят всичките им претенции. От тях към този момент остават осем до момента в който не изпълнят заканите си.

„ Ефективни протестни дейности, преставане на работа с планов банкет, обслужване на животозастрашаващи положения и подаване на групови оставки ”, съобщи доктор Василев.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР