Нова тв Те са брат и сестра. Казват се Панчо и

...
Нова тв
Те са брат и сестра. Казват се Панчо и
Коментари Харесай

Незрящи брат и сестра помагат на хора да си намерят работа

Нова тв Те са брат и сестра. Казват се Панчо и Елена и са незрящи по рождение. Често будят благородна злоба, тъй като работят това, което същински обичат. Живеят с обсег и желаят да научат и други в тяхното състояние по какъв начин е допустимо това, откакто в никакъв случай не си виждал света към тях. За невероятната си инициатива Панчо и Елена ще опишат по време на тазгодишното издание " Tедекс-Витоша ", което ще се организира на 9 март в Народния спектакъл.

" Играехме на напълно нормални детски игри, катерехме се по дърветата. Дори се научихме и двамата да караме колело ", споделя Елена Караманска.

" В следствие започнах да се усещам друг, само че не се усещам ощетен ", сподели още Панчо Карамански. Споделя, че е благополучен поради това, което прави. " Аз мога да напиша една ария, да я продуцирам като тон, да я аранжирам, и да запиша някакви вокали ", допълни той. Елена споделя, че работи като правист съветник.

" Мога да обработвам хартиените документи със скенер и характерен програмен продукт. Има си екранен читател, който посредством глас изчита целия текст, който е на екрана ", каза още Елена.

Да си незрящ с специалност не е невероятно, изясняват Панчо и Елена. А с цел да го създадат и по-малко мъчно, от две години образоват и други незрящи. Искат хората като тях, не просто да имат базови умения, а такива, които да ги създадат привлекателни за работодателите.

За две години Панчо и Елена са обучили над 500 души. А фантазията им е, в случай че намерят финансиране, да основат първия у нас лицей за неофициално образование на хора с нарушено зрение.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР