Нова тв Посрещането на първия слънчев изгрев за месец юли край

...
Нова тв
Посрещането на първия слънчев изгрев за месец юли край
Коментари Харесай

Джулай морнинг - посрещането възниква за първи път във Варна

 Нова тв Посрещането на първия безоблачен изгрев за месец юли край морето под звуците на песента July Morning на Uriah Heep се трансформира в традиция с корени в хипи движението през последните три десетилетия у нас. Празникът е осмислен като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Джулаят е саморасъл за България заради естеството на неговото пораждане, като не се следи в други страни в Европа и по света.

Посрещането поражда за първи път във Варна през 1983 г. Това става на морския фар на вълнолома от една другарска компания от 20 млади момчета и девойки, въодушевени от песента на английската хард рок група Uriah Heep – July Morning, издадена през 1971 г. Според градската легенда концепцията за купона на морския бряг хрумва първо на юноша по прякор Тяната (Стоян Георгиев), оповестява " Труд ".

В идващите години се събират от ден на ден хора на вълнолома, по-късно на Южния плаж, а след 90-те години и на Рибарския плаж. Постепенно Джулая напуща Варна и се популяризира по Черноморието, като най-масово и проведено от началото на новия век се организира в Камен бряг с присъединяване на екс вокалиста Uriah Heep- Джон Лоутън. Гостували са също Кен Хенсли и Пол Нютън, Б.Т.Р и други български групи.

Посрещането на изгрева на 1 юли се разпространява и по други места по Българското Черноморие, като се отдалечава от връзката с хипи придвижването. Отбелязва се също и навътре в страната. С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка известност измежду младите.

Местата, на които се празнува, са към този момент освен по черноморското крайбрежие, само че и в множеството огромни обитаеми места на страната. Особено известни са крайбрежията на реки и всевъзможни водни басейни, хълмисти местности с допустимо най-широка видимост на терена, както и всяко нагорнище към огромните градове. През последните години Джулай Морнинг се чества с присъединяване на Джон Лоутън група БТР в градчето с най-красивия залез по Дунава – Тутракан.

Фактически изгревът може да бъде посрещнат на всички места с аспект на изток, като за хората, които нямат опция да прекарат нощта навън, това е задоволително, с цел да се усещат съпричастни.

В люлката на тогавашния хипи празник – Варна, купонът бе максимален в заведението " Ред рок " на брега на морето в кв. " Аспарухово ". В него се вихри Милена Славова с " Ревю ". По традиция се подготвя вкусна рибена супа за гостите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР