Нова твНито един от тримата основни кандидати не се радва

...
Нова твНито един от тримата основни кандидати не се радва
Коментари Харесай

Евролидерите обсъждат избора на нов председател на ЕК

Нова тв

Нито един от тримата съществени претенденти не се радва на нужното утвърждение

Нов опит за избор на ръководител на Европейската комисия ще бъде изработен в неделя следобяд. На предходното съвещание френският президент Еманюел Макрон блокира любимеца на немския канцлер Ангела Меркел - Манфред Вебер, с аргумента, че няма задоволително опит. 

Нужното утвърждение не събра и нито един от другите двама водещи претенденти - социалистът Франс Тимерманс и демократичната Маргрете Вестагер.

Трудният избор на нов ръководител на Европейска комисия слага под въпрос и други основни постове, измежду които този за шеф на Европейската централна банка. 

За избора е нобходимо квалифицирано болшинство. През 2014 година беше изработен опит със скица с водещи претенденти, която стана известна в общественото протранство с немската дума “Шпинценкандидат ”. Тя бе въведена за повече бистрота в процеса на номинациите, а първият ръководител на Европейска комисия, определен на този принцип, бе Жан Клод Юнкер. Схемата проработи при двуполюсно съответствие на силите, само че след евроизборите през май нито една политическа партия не реализира болшинство. Новият Екологичен потенциал е фрагментиран и формулата " шпиценкандидат " е напът да отпадне. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР