Нова тв Извършителят, който е изградил бент на устието на Камчия,

...
Нова тв
Извършителят, който е изградил бент на устието на Камчия,
Коментари Харесай

Установен е извършителят, който изгради бент на устието на Камчия

 Нова тв Извършителят, който е построил яз на устието на Камчия, към този момент е открит. Въпреки това противозаконната изкуствена бариера към момента не е отстранена.

" Ние към този момент сме съставили акт за административно нарушаване по Закона за предпазените територии. Предстои издаване на наказателно разпореждане на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна. Ще има осъществен следващ надзор за даденото наставление за унищожаване на новообразуваната дига, за което при несъблюдение също предстои на административно наказване по екологичното законодателство. Нарушителят има парцел по течение на река Камчия. Нагоре се намира и рибарско населено място и допускам, че този канал е изработен, с цел да могат да излизат по-лесно лодките в морето. Може да е направено и за да не се замърсява плажната линия, само че това са догатки. Наказанието е от 1 000 до 10 000 лева, за несъблюдение от 2 000 до 20 000 лева ", разяснява Миглена Иванова от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна.

Плажовете в линията на курортния комплекс " Камчия " са отдадени чартърен напълно скоро, оповестява Нова тв.

" Преди една седмица не бяха открити нарушавания във връзка с наложителните действия и по контракта за наем. При оглед на плажа нямаше съществуване на прекосяване на трактори и багери " описа Боряна Петрова от дирекцията " Управление на морските плажове " към Министерството на туризма.  

Плажовете край Камчия са желани от феновете на природата. Затова Диана и Яким са ги избрали за почивката си. На тях усещане им вършат дълбоките следи в дюната.

" Най-вероятно трактор. Явно сутринта или късно вечерта са минали. Не знаем каква е повода и не сме ги и чули, тъй като ние сме много близо тука – на 200 метра сме. Не е подходящо, не е редно. Според мен се унищожава флората, фауната. ", сподели Яким.

" Ние живеем в огромния град и идвайки тук на море тъкмо това търсим – природа, да не е застроено. Бетон, разкош – тези неща не ни вълнуват ", добави Диана.

Близо до дюната има бунгала и заведения. Свидетели на влизането на машината обаче няма. Сигнал за унищожената дюна е подаден на зеления телефон на екоинспекцията във Варна.

" При инспекцията е открито, че фактически е навлязла някаква техника, която е нарушила целостта на дюната. Дали има дюна или не и дали е в такова местообитание, могат да кажат единствено от кадастъра. Затова сме изпратили запитване  – какви дюни са според профилираните им карти. Сезирали сме и Министерството на туризма и сме уведомили и прокуратурата за предприемане на дейности за определяне на нарушителя. ", разяснява Христина Генова от РИОСВ-Варна.

Това обаче не е единственото нарушаване в региона. На няколкостотин метра южно устието на река Камчия е заградено с яз.

" При планова инспекция е открито, че екскаватор копае в устието на река Камчия. Устието попада в предпазената околност Лонгоза – това е някогашната буферна зона на резерват Камчия, и в две предпазени зони по Натура 2000. Веднага са подхванати дейности и е спрян багерът. Дадени са наставления за прекратяване на активността. След като сме си отпътували, активността е траяла. Установили сме причинителя, съставили сме акт и сме дали наставления за възобновяване на местообитанието. ", описа още Христина Генова.

Три дни след инспекцията обаче към момента няма резултат и устието на река Камчия е заградено от противозаконен яз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР