Нова ТВ До дни ще са готови специалните защитни облекла за

...
Нова ТВ
До дни ще са готови специалните защитни облекла за
Коментари Харесай

До дни започва производството на предпазно облекло за медиците

 Нова ТВ До дни ще са подготвени специфичните защитни дрехи за медиците, които се грижат за болните от ковид пациенти. Те ще бъдат направени от две български компании, а задачата е здравните служащи час по-скоро да бъдат подсигурени с персонални защитни средства.

Изпитванията на новите защитни дрехи, с които ще работят медиците, са направени в лабораторията към Института по защита. На тест бяха подложени две образци. Според експертната оценка облеклото дава отговор на всички индикатори и производството му може да стартира незабавно. Уверението е, че с защитните костюми медиците могат да се усещат изцяло предпазен.

" Самият тест е нескончаем. Това съставлява един хидротестер, с който изпитваме индикатора водоустойчивост ", изясни инж. Ирена Маринова от Институт по защита " Професор Цветан Лазаров ".

Защитните костюми са за многократна приложимост, а модели за изпитване са показали две български компании.

" Искаше се от нас да пробваме дали материалите устоят. Всичко устоя. При тези дрехи защитната мембрана е отвътре. Целта е да защищава аерозоли, води, смеси, да не стигат до тялото ", изясни шефът на института по защита полк. доктор Димитър Кирков.

С това обаче не се изчерпвали преимуществата на новите дрехи безапелационни са експертите.

" Това,което мен персонално ме шокира в положителния смисъл, е това, че тази дреха демонстрира параметри като на нашите бойни униформи ", добави Кирков.

Поръчани са 70 хиляди защитни дрехи. Със защитните средства ще бъдат снабдени в началото инфекциозните отделения, както и клиниките, в които се лекуват инфектираните с ковид пациенти. 

" След това концепцията е да бъдат оборудвани всички медицински служащи, в това число и санитарите ", изясни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Личните лекари и незабавна помощ също ще бъдат подсигурени. А с цел да се преодолее дефицитът на маски, ще се деблокира запасът на защитата. Военните обезпечават 70 хиляди бройки от тях.  Маски ще получат и служителите на реда,които охраняват лечебните заведения, пишат още сътрудниците от " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР