Нова църква, с фрагменти от стенописи проучва на крепостта Мисионис

Нова църква, с фрагменти от стенописи проучва на крепостта Мисионис ...

Разкриха нова църква в крепостта Мисионис край Търговище.


Нова църква, с фрагменти от стенописи проучва на крепостта Мисионис край Търговище екип от археолози, ръководени от проф. Николай Овчаров. По негови предположения това е бил личния параклис на епископа на античния град. Новата сграда е 8-та поред открита на Мисионис.

Търговище

Според археолозите новоразкритата църква датира от края на Първата българска държава.
Проф. Николай Овчаров, археолог: Тази вероятно църква, която започна да излиза през последните дни, е била и стенописана, имаме и фрагменти от стенописите, надяваме се и през останалата част да излязат и изображения на светци, което не е изключено. Така, че очевидно става дума за една представителна сграда.Ангел Конаклиев, археолог: Тя е изградена от хоросан, постлана е с плочки, които явно са носени от друго място, просто целият под е застлан.
Любителите на културно-историческия туризъм вече могат да разгледат и реставрирания баптистерий или т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. На съоръжението е поставено защитно покритие, което да го предпазва от атмосферните влияния.
Д-р Дарин Димитров, кмет на обшина Търговище: Важно е не само да имаме разкопки, но и по-нататък да ги консервираме, за да можем да ги запазим всичко това и за идните поколения.
50 000 лв. от Община Търговище и от дарители са заделени за това археологическо лято на Мисионис.

Източник: bnt.bg