Нова църква, с фрагменти от стенописи проучва на крепостта Мисионис

...
Нова църква, с фрагменти от стенописи проучва на крепостта Мисионис
Коментари Харесай

Разкриха нова църква в крепостта Мисионис край Търговище

Нова черква, с фрагменти от фрески изследва на крепостта Мисионис край Търговище екип от археолози, ръководени от проф. Николай Овчаров. По негови догатки това е бил персоналния параклис на епископа на античния град. Новата постройка е 8-та подред открита на Мисионис.

Търговище

Според археолозите новоразкритата черква датира от края на Първата българска страна.
Проф. Николай Овчаров, археолог: Тази евентуално черква, която стартира да излиза през последните дни, е била и стенописана, имаме и фрагменти от стенописите, надяваме се и през останалата част да излязат и изображения на светци, което не е изключено. Така, че явно става дума за една представителна постройка.Ангел Конаклиев, археолог: Тя е построена от хоросан, постлана е с плочки, които очевидно са носени от друго място, просто целият под е постлан.
Любителите на културно-историческия туризъм към този момент могат да прегледат и реставрирания баптистерий или така наречен кръщелня, разкрита през предходната година. На оборудването е сложено защитно покритие, което да го защищава от атмосферните въздействия.
Д-р Дарин Димитров, кмет на обшина Търговище: Важно е освен да имаме разкопки, само че и по-нататък да ги консервираме, с цел да можем да ги запазим всичко това и за идните генерации.
50 000 лева от Община Търговище и от донори са заделени за това археологическо лято на Мисионис.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР