Нова теория за произхода на диамантите твърди, че скъпоценните камъни

...
Нова теория за произхода на диамантите твърди, че скъпоценните камъни
Коментари Харесай

Диамантите са се образували от морската вода

Нова доктрина за произхода на диамантите твърди, че скъпоценните камъни са се образували от морска вода преди милиони години, написа Дейли Мейл.

Установено е, че диамантите, които се явяват най-твърдата естествено образувала се материя на Земята, съставляват кристализирал въглерод при извънредно високо налягане или температура.

Процесът им на образуване се реализира надълбоко под земната повърхнина, като проучвания демонстрират, че това може да става даже и на 700 километра под краката ни. Обикновено дълбочината на образуване е на границата с мантията или от 140 до 250 километра подземен.

Мощни вулканични изригвания изтръгват диамантите от мантията и ги изхвърлят на повърхността дружно с лавата. Така те попадат в скали, наречени кимберлит, които през днешния ден миньорите изследват.

Специалистите в геологията постоянно са знаели, че скъпоценните камъни са кристализирали от някаква незнайна до момента течност, само че съставът й до неотдавна беше тайнственост.

За да разбули тайната, екип от геохимици е анализирал камъните от диамантената мина Екати в тундрата на Канада, които са едвам на (по отношение на геологията) 45 милиона години.

 Малки диаманти

Пробив в догатките им за присъединяване на морската вода във образуването на диамантите донесло задълбоченото проучване на най-евтините диаманти – тези, които са начупени, мръсни и цялостни с примеси. Именно по примесите може да се съди по какъв начин камъните са се образували и къде.

След като диамантът хване нещо, от този миг въпросният материал си остава същият в продължение на милиони години, изяснява Яков Вайс, началник на плана.

Така скъпите камъни стават капсули на времето и носят в себе си нещо, което другояче няма по какъв начин да забележим, прибавя още той.

В единадесет от пробите на по този начин наречените мръсни диаманти учените разкрили капки вода, капсулирана за вечността. Течността съдържала хлор, натрий и калий също като морската вода.

От тези разкрития учените заключили, че морската вода от дъното на океаните прониква в земната кора и посредством химическа реакция се основава примес, от която се образуват скъпоструващите камъни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР