Нова теория на антрополози предполага, че умението да пеят е

...
Нова теория на антрополози предполага, че умението да пеят е
Коментари Харесай

Антрополози установиха защо хората започнали да пеят

Нова доктрина на антрополози допуска, че умеенето да пеят е едно от най-древните еволюционни съоръжения на хуманоидите. То им е служело, с цел да могат по-лесно да споделят между тях.

Британски учени са на мнение, че в предишното груповото пеене е било това, което е пособие на предците ни да намират общ език между тях. То им разрешавало да живеят и действат в по-големи групи и общности.

Ейлънед Пиърс от университета Оксфорд, Англия, изяснява теорията с обстоятелството, че главната разлика сред хората и приматите, е способността за живот в обществени групи и общества.

Смята се, че умеенето да пеят песни поражда в най-древните човешки общности, като то бива усвоено от всички техни членове. Именно груповото пеене било това, което карало хората да се усещат по-сплотени.

За да потвърдят теорията си, антрополозите се обърнали за помощ към Просветителната асоциация на работещите във Англия. Заедно с тях те организирали курсове по пеене. В него можели да се включат всички искащи.

През идващите седем месеца редом с певческата група били следени и други групи с групови форми на интензивност. Всеки месец участниците били подлагани на питане по отношение на това по какъв начин се отнасят към останалите хора и преподавателите.

 национално пеене

Резултатите посочили, че пеенето в действителност оказва помощ за определяне на връзки сред хората. Такива имало и при хората в другите групи, само че не в толкоз огромна степен. Анкетите на хората, които пеели дружно посочили, че пеенето сближава непознатите хора в доста по-голяма степен още по време на първото занимание.

В края на плана обаче индикаторите на доближаване се изравнили във всичките групи и те показвали еднообразно равнище на обвързаност между тях.

Именно способността на бързо доближаване навела учените на мисълта, че пеенето е изиграло значима еволюционна роля. В древността груповото осъществяване на разнообразни песни сближавало огромни групи хора, които преди този момент се познавали малко или въобще не са се срещали. Това е бил главен способ за оцеляване, характерен на античните от цялата Земя, заключват антрополозите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР